Boganmeldelse: “Oplyst” af Tara Westover + konkurrence

Konkurrencen er slut. Vinderen blev: Naomi. Tillykke.

Vind bogen! Skriv en kommentar her nedenfor, og vær med i lodtrækning om dit eget eksemplar af den. Vinderen trækkes d. 10-4.
Erindingsroman.

Tara Westover er opvokset i Idaho, som yngste barn i en søskendeflok på 7. Familien er mormoner, og den altdominerende far har en dyb mistro til alle former for offentlige systemer, hvilket gør at ingen af børnene går i skole, og selv ved voldsomme ulykker og alvorlig sygdom, er den primære “lægehjælp” den jordemoderkyndige mors hjemmelavede urtemiksturer. Åbent kraniebrud, alvorlige sår, og tredjegradsforbrændinger behandles primært med urtedråber og kolde omslag.

Faderen er, formentligt, bipolar med paranoide træk, og børnene trækkes gennem en lang række øvelser for at forberede sig bl.a. på dommedag: øver flugtrute, sylter stor mængder mad, fikser beskyttelsesrum mm.

Taras ene bror dominerer hende i voldsom grad, med vold, trusler og urimelige angreb, som forældrene ikke beskytter hende imod, men da en hendes  andre brødre bryder ud og tager en uddannelse, ser hun pludselig en mulighed for en vej væk, og beslutter sig for at gøre det samme.

“Oplyst” er en erindringsroman, den både er oprørende, rørende og virkeligt velskrevet. At Tara, der først som 17 årig modtager undervisning, overhovedet formår at kæmpe sig videre efter den barndom er imponerende – at hun endda har formået både at få en doktorgrad i historie (trods det at hun som 17 årig aldrig havde hørt om holocaust), og skrive en erindringsbog så nuanceret er endnu vildere.

Det er en absolut læseværdig bog, fra en bemærkelsesværdig kvinde, der har levet et liv utroligt forskelligt fra resten af os. På omslaget roser og anbefaler både Bill Gates og Barrack Obama bogen, og jeg kan kun give dem ret: læs den!

Titel: Oplyst (adlink)
Forfatter: Tara Westover
Sideantal: 381
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Min vurdering: 4/5 store stjerner

(Visited 775 times, 1 visits today)

24 thoughts on “Boganmeldelse: “Oplyst” af Tara Westover + konkurrence

 1. Det er fascinerende – og skræmmende – at læse om disse ekstreme familier, som åbenbart ikke er et helt ukendt fænomen i USA. Som flyver helt under radaren i årtier og nærmest ikke eksisterer officielt. Jeg er glad for, det trods alt er svært at leve så usynligt i Danmark. Men antallet af anti-vax’erfamilier, veteraner, der lever ude i skoven og psykisk syge hjemløse stiger også her, så når velfærdssamfundet bryder sammen, bliver det måske også almindeligt i Danmark?

  • Tror jeg desværre du kan have ret i. Meget skræmmende at der ikke er mere netværk til børn der vokser op på den måde

 2. Den har forsøgt at reservere på biblioteket uden hel – de har den slet ikke, så den ville skønt at vinde ?

 3. Vil meget gerne binde bogen, så jeg kan læse den efter at have læst din flotte anmeldelse. Bagefter vil jeg lade min mor og to søstre læse den ?

 4. Den gad jeg godt at vinde. Jeg synes jeg har været inde i en dårlig stime af bøger som ikke var lige i øjet. – Og så har Netflix vundet mine aftner lidt for ofte derefter. Men denne lyder virkelig god og som noget der forhåbentlig kan få min læseglæde retur og sparke Netflix lidt til side.

 5. Ej den lyder spot on ift. at være den bog, jeg ikke vidste, jeg gik og manglede. Som andre her i feltet har jeg ramt skævt de sidste par gange og dine anbefalinger plejer at være spot on 🙂 Jeg krydser fingre (og væbner mig med tålmod ift. ikke selv at finde den på anden vis før efter 1. april. Det kunne jo være at der skulle ske noget så usædvanligt som at jeg vandt den).

 6. Ihhh, den læste jeg om for nylig og skyndte mig at tage et screenshot, så jeg kunne låne den på biblioteket når de engang får den.
  Men det ville da være fantastisk at vinde den ?

 7. Det er en meget spændende og også uhyggelig bog, med den alternative far og den voldsomme storebror, og Tara skriver så overskueligt og faktisk også respektfuldt, til en vis grænse, om hele familien, Fantastisk godt af hende, at hun er kommet så langt væk fra den opvækst og den familie. Jeg hørte den som lydbog på engelsk, den kan lånes gratis på E-Reolen, bibliotekets lydbøger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *