Boganmeldelse: “Læg verden bag jer” af Rumaan Alam

Anmeldereksemplar.
Jeg blev for nyligt spurgt, om jeg aldrig læser bøger jeg ikke kan lide. Det gør jeg, men da jeg tænker at min bogblog/bookstagram mest skal handle om formidling og ærlige anbefalinger, har jeg ikke kunnet se et formål med at skrive negative anmeldelser, af bøger jeg ikke vil anbefale videre.
Hvis man vil læse negative anmeldelser, kan man følge mig på Goodreads, hvor jeg nævner alt jeg har læst, også de negative. Men livet er for kort til kedelige bøger, så hvis en bog ikke fanger mig efter 100 sider, læser jeg den ofte ikke færdigt.
Nå, men som svar på en bog jeg ikke vil anbefale, og derfor ikke har skrevet om før, kan jeg nævne denne:”Læg verden bag jer”.
Jeg havde store forventninger til Rumaan Alams roman, der ud fra bagsideteksten lød som en thriller, men overraskede mig positivt ved at have et dystopisk tema. Jeg har et svagt punkt for velskrevne dystopier, også selv om jeg der har læst nogle så triste og skræmmende, at jeg aldrig vil genlæse dem – her kan som eksempel nævnes den fremragende “The Road”.

Denne bog har vundet priser og flere steder fået gode anmeldelser, men jeg krummede tæer over det opulente sprog, hele vejen igennem.

Plottet: hvidt ægtepar med to teenagebørn lejer lækkert sommerhus, men få dage inde i ferien, banker husets ejere – et ældre sort ægtepar – på, og fortæller at der er strømnedbrud i hele New York, og de er nødt til også at være der. Al elektronik er nede, der foregår mystiske ting, verden er af uvisse årsager ved at falde sammen, og de to familier er nødt til at kunne finde ud af det sammen. Hvad der er sket bliver aldrig helt klart, og forfatteren snor sig ind og ud af personernes tanker, alvidende, irriterende, postulerende, og krydret med de særeste metaforer.

»Insekterne udenfor blev stille, de var rystede i deres grundvold« står der for eksempel, og den slags sprogbrug fortsætter bogen igennem.

Skulle jeg anmelde denne bog, ville det være 3 stjerner for beskrivelsen af hvordan det føles når verden smuldrer og man ikke ved hvad der sker, men det trækker så meget ned at sproget er som det er, at der er SÅ mange plothuller og usandsynligheder, og at den aldrig rigtigt når i mål.

Så det ender på 2/5 små stjerner, og en ikke-anbefaling ⭐️⭐️

Udgivet: juni 2021

forlag: Politikens forlag

sideantal: 304

(Visited 79 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *