Anbefalinger af gode brætspil til hjemsendte store børn

Reklamesamarbejde med Hyggeonkel.dk – begejstring over spil er ægte og ubetalt

 


Her i denne nye hjemmeskole-periode, bruger vi brætspil som den hyggelige gulerod. Næsten hver dag hiver vi spil frem efter dagens hjemmeskole/hjemmearbejde, og jeg kan godt gå og glæde mig hele dagen til det. Det er som om fjernsyn/skærmtid meget har mistet sin tiltrækningskraft, nu hvor man sidder og glor tvungent ind i skærme hele dage, og brætspil er meget mere attraktiv underholdning.

Vi har anskaffet nogle flere spil som man kan spille kun to personer, hvilket er smart hvis der er to af børnene der har pause i hjemmeskolen på samme tid. (Jeg skal nok skrive hvilke spil det er i indlægget, hvis i nu står i samme situation.)

For noget tid siden anbefalede jeg ti gode spil, og nu er det tid til en ny anbefalelsesrunde, der forhåbentligt kan inspirere andre spilentusiaster,

Ti gode brætspil til børn og voksne fra 10 år

1. Mit nye yndlingsspil er “Welcome to your perfect home”, som vi fik første version af i julegave. Jeg synes det er latterligt fascinerende, og virkeligt afstressende. Mindstebarnet på 10 er for lille til at forstå det, men alle andre synes det er sjovt, og vi spiller det meget. Det kan sagtens spilles kun to, antallet af spillere er helt lige meget for hvor sjovt det er. Det jeg bedst kan lide, er at det ikke er tur-baseret. Det gælder om at planlægge udformningen af et boligområde, og alle spillere får udleveret et stykke papir hvor der er tre veje aftegnet, med tomme husnumre. Der vendes tre kort, og så kan man selv prioritere om man vil gå efter at tjene points på at sørge for swimmingpools eller parker, eller om man hellere vil gå målrettet efter at være den der først løser de tre opgaver der tilknyttes hvert spil. Alle spillere tegner deres eget træk af på eget papir på samme tid.

Der er også lavet udvidelser til, bl.a. en med sommertema og en med vintertema;  en dommedagsudvidelse, hvor det gælder om at sørge for bunkere nok til alle i tilfælde af katastrofer; og min favorit: zombie-udvidelsen, hvor man optjener points på at sikre sit kvarter bedst muligt. På tide at nogen opfandt dette!

2. “Black stories” er ikke et decideret spil, men en slags leg man kan sidde og lege, fx rundt om bålet en sommeraften eller mens man udfører kedelige pligter. I går spillede de store fx en runde mens de vaskede op. Man læser højt fra et kort, hvor der måske står:”en person ligger død midt på en mark”. Bagefter læser en enkelt person bag på kortet hvad baggrundshistorien er. Resten af spillerne skal så gætte hvad der er sket, ved at spørge ind til det, med spørgsmål der kan besvares med ja og nej. Kan spilles kun to.

3. Klassikere som skak, mølle, dam, yatzy. Vi så “Queens gambit” – en virkeligt god Netflix-serie om en kvindelig skakspiller – i juleferien, og siden har pigerne været bidt af at lære spillet, på et lillebitte rejseskak. Vi har købt dette store sæt, hvor der udover skak i fuld størrelse også er fem andre klassiske spil, hvilket er genialt til når man kun er to personer der vil spille, i en pause.

4. “Stratego” er nemt at lære, og spændende at spille. Man placerer sin fane et hemmeligt sted på brættet, flankeret af nogle bomber, og så sætter man tropper op. Hvert træk går ud på at man med en af sine brikker prikker en af modstanderens brikker på skulderen og spørger om vedkommende har højere rang – højeste rang vinder – og så skal man finde modstanderens fane før ens egen fane findes. Simpelt nok til at selv små børn kan lære det, men sjovere når man bliver stor nok til at kunne lægge en reel taktik. Spilles kun to.

5. “Rummikub” minder om kortspillet rommy, bare med brikker og hvor alle stik på bordet kan omrokeres og genbruges. Det træner matematikfærdigheder, og vi bruger det indimellem som supplement til mindstebarnets hjemme-matematikundervisning. Kan sagtens spilles to, men er lidt sjovere når man er tre eller fire spillere.

6. “Exploding kittens” har været et yndlingsspil i årevis, og vi ejer alle udvidelserne. Superskørt, med crazy tegninger og absurde funktioner på kortene. Kræver noget tid at lære, og børnene skal have en vis forståelse for engelsk, men så er det også underholdende. Kan godt spille to, men er sjovest med 3-4 spillere.

7. “Crokinole” er en sjov sammenblanding af Bob, curling og dart. Man spiller det enten to eller fire. Det er sjovest at være fire. Det gælder om at knipse sine brikker ind mod midten, hvor der gives højeste points, og samtidigt knipse det andet holds brikker væk. Giver sådan en lidt hyggelig bodegastemning at spille, og udløser mange skadefro grin. Kan som sagt spilles kun to.

8. “Den forbudte ø” er et samarbejdsspil, hvor det gælder om at redde så mange skatte som muligt, fra en ø der er ved at synke i havet. Ret smart hvis man har dårlige tabere i familien.

9. “Bang” er et kortspil, hvor man er enten sherif, bandit, lovløs eller vicesherif. Hver har sit mål for at vinde, og hver sin agenda. Underholdende.

10. “Spyfall” har jeg anbefalet før, og gør det gerne igen. Det er voldsomt sjovt, og man kan sige de mest langt ude ting. Der skal bruges mindst tre spillere, gerne flere. En bliver spion, resten får at vide hvor de befinder sig – fx på et kasino eller i hæren, og man skal så afsløre spionen ved at stille snedige spørgsmål og svare på lige præcis den måde der gør at resten ved hvor msn befinder sig, men spionen ikke gætter stedet.

Hvad spiller I for tiden? Hit med gode anbefalinger, vi er totalt åbne for mere inspiration!

(Visited 683 times, 1 visits today)

37 thoughts on “Anbefalinger af gode brætspil til hjemsendte store børn

 1. Kender en dansk board game designer, og har været med i testfasen af nogle spil, der er på markedet eller på vej til at komme det.

  Kan klart anbefale Magic Maze. Det er et Coop-spil, hvor alle spiller sammen mod brættet. Har vundet priser fra øst til vest. Tror også, at det nyligt udkomne (ved faktisk ikke, om det er i DK endnu, ellers kommer det snart) “Gods love Dinosaurs” kunne være noget for jer. Der spiller du for at vinde selv.

  • Gode tips, tak! Mange har foreslået ticket to rise. Jeg troede det var svært at lære og har aldrig overvejet det. Er det svært?

   • Ticket to ride er så godt. Vi spiller flere af de versioner, der er lavet. Den klassiske version med USA er et godt sted at starte. Man kan spille det 2-5 personer, 4 er allerbedst, hvis du spørger mig. Den mindste vil nok have brug for at være sammen med en anden de første gange. Det er ikke svært, men se en tutorial på nettet, hvis ingen af jer gider læse regler.
    Tak for andre gode anbefalinger. Der er helt sikkert nogle af spillene, der skal prøves.

    • Vi ser tit tutorials på nettet. Synes spilleregler kan være bygget så forvirrende op. Det skal have et skud, tak!

    • Fedt! Hm… gad vide om jeg kan låne det på biblioteket lige nu – man kan bestille bøger til afhentning ihvertfald? Det er et forsøg værd!

     • Jeg vil gå efter det europæiske. Det er nemmere at overskue, når man har en nogenlunde ide om, hvor byerne på brættet ligger.
      … eller måske er det bare mig, der har nemmere ved at huske Madrid-København end Louisiana-new York…

      Men helt sikkert enig i fedt spil.

 2. Mine ældste er kun 8 og 10, men der spilles en del stratego, Sequence og skak der. Har lige købt Risk-junior, så vi måske kan få den 5-årige med også. Selv er jeg mest til quizspil som Hint og lignende. Jeg så – inden alt lukkede ned – et spil der hed Wingspan; det blev beskrevet som et ‘strategisk fuglespil’ – det har åbenbart vundet årets spil. Jeg blev nærig fordi det kostede 500 kr, men det så anderledes og sjovt ud 🙂

  • Jeg har også set på winspan og været fristet. Men dyrt!
   Enig i hint! Det spillede vi hele foråret. Har både det røde og det hvide spil nu.

 3. Vi spiller Partners, når vi er 4 personer hjemme. Ellers spille vi Pixo, en slags tegn og gæt, hvor tegningen er skjult og langsomt kan blive afsløret. Exploding kittens spillede vi hele sommeren. Og så spiller vi Scotland Yard nogle gange, hvor man skal jagte forbryderen rundt i London.

 4. Åhh hvis I har lyst til at kastanjer ud i et lidt mere avanceret samarbejdsspil så skal I prøve Pandemic, fire forskellige sygdomme er i udbrud over hele verden og I skal samarbejde som et team om at få dem udryddet. Mega fedt spil!

  I en helt anden genre er the Mind. Også et samarbejdsspil. Man får hver et antal kort på hånden med tal fra 1-100 og så gælder det om at få kortene lagt på bordet i rigtig rækkefølge, men uden at måtte tale sammen! Virkelig fedt spil!

  Skal der mere tempo på så er Set eller Ligretto også favoritter her…

  • Tusind tak for forslag! Vi har pandemi, og har også spillet det et par gange, men syntes det var ret nemt at vinde – og opdagede så at vi spillede det forkerte. Så det har stået og samlet støv og vi vi skal lige tage os sammen til at læse og forstå regler bedre. Kan bedst lide når man lærer spil ved at nogen viser det – gid du lige kunne komme og lære os det:)

 5. Vores nyeste spil er Wingspan – det er klart et af de (måske det) bedste spil vi har spillet herhjemme (børnene er 9 og 13). Ellers har vi de sidste par år været glade for Ticket to Ride, Pandemic, Splendor og Azul. Og 2-personers spillet Jaipur. Og jeg handler i øvrigt altid hos Hyggeonkel 😉

   • Der er bare mange facetter i spillet:
    Man kan tjene point på mange måder for at vinde den samlede sejr – både ved at samle på de rigtige fugle, ved at gå efter at vinde runderne (der er 4 runder i hvert spil og man vælger i øvrigt for hvert spil hvor konkurrencepræget det skal være, ud fra hvilken side at pointblokken man spiller med), ved at samle mange æg eller ved at være god til at klare særlige bonuskort. Det er lidt svært at forklare kort 😉 Det er det mest komplekse spil, vi har spillet med børnene og jeg måtte faktisk efter at have læst reglerne lige ty til en video på nettet, som forklarede spillet på 15 minutter (og som jeg tvang de andre til at se) for helt at forstå flowet. MEN altså nu har vi spillet det nogle gange og den 9-årige (snart 10) kan sagtens finde ud af det.
    Og udover at spillet er super godt er det også super pænt/lækkert og det er vi sådan nogen, der også sætter meget pris på.
    (Hvis du er virkelig interesseret, kan du se videon her: https://youtu.be/lgDgcLI2B0U – men den giver måske mest mening, når man sidder med spillet ;-))

    • Tak!! Det står øverst på ønskeseddel til næste gang. Synes også det hjælper at se regler forklaret. Hader st læse en masse regler

 6. Settlers og Partners er all time favoritterne her med børn på 6 og 10. Ludo kan også noget, hvis man spiller med 8 brikker hver (2, 3 eller 4 spillere, det hele duer)

 7. Vi spiller en del Qwirkle, et barn på 9 år og han er ofte bedre end faderen 😊 Ellers Ticket to Ride også et hit her, vi har prøvet klassikeren Matador, det var OK. Danmarksspillet så får vi også øvet den Danske geografi og Alias er en klassisker herhjemme. Skal lige tjekke flere af de spil ud.

   • Afsted til Ticket to Ride, det lyder mere indviklet end det er. Qwirkle er et blandingsspil af strategitypen, sådan rummikubagtigt. Her kan sønnen på 9 også sidde og spille/lægge brikker alene. Reglerne er meget simple, enten skal brikker være samme farve eller samme symbol. Og så er det nemt at have med på tur. Vi talte ikke point i det de første par år, men er begyndt på det nu.

 8. Patchwork er kun for to. En slags analogt Tetris, hvor det gælder om at lave det bedste kludetæppe. Har stadig ikke vundet over min mand…

 9. Jeg vil gerne anbefale et virkelig fedt terning-spil der hedder “Ganz schön clever” – det er vildt sjovt og vi er nærmest afhængige af det. Derudover også samarbejdsspillet Crew, og et brætspil, der hedder Evolution, som går ud på at få sine arter til at overleve klimaforandringer :-). Alle tre virkelig fede spil.

  • Vi er også fan af Clever. Super fedt terningen spil – perfekt til en kort pause eller imens lagsagnen står i ovnen

 10. Jeg vil gerne anbefale Ticket to Ride! Det er virkelig sjovt, og selvom det også handler om at “vinde”, kan jeg godt lide det strategiske i det. Det tager måske lige 30 minutter eller et spil at lære (jeg synes først spilvejledningen så svær og lang ud, men det var faktisk ikke så slemt alligevel!), men derefter sidder det i skabet. Det kan også spilles hvis man bare er to. Super sjovt – også for de fleste aldersgrupper vil jeg tro 🙂

  • Tak!! Det står øverst på ønskeseddel til næste gang. Synes også det hjælper at se regler forklaret. Hader st læse en masse regler

   • Vi fandt faktisk også en video på youtube, der viste det – jeg er heller ikke så god til at læse regler og forstå dem nemlig 😅 Nu kan jeg desværre ikke finde den længere, men mon ikke der findes andre 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *