Om praktiske vasketøjstips, til børnefamilier

Altid vanvittigt velskrivende Karoline, skrev dette indlæg, om ting hun ikke fik gennemskuet i løbet af barselsorloven. Selv om det føles som en menneskealder siden jeg selv var på barsel sidst, fik Karolines indlæg mig til at smile og mindes fuldstændigt samme tanker.
Det der med vasketøj ramte mig særligt, for HOLD OP, hvor er det også lige det der irriterer mig mest ved at have børn – og i særdeleshed mange af dem: mængden af vasketøj er jo altid fuldstændigt ude af kontrol, med konstante bunker af tøjfordeling man er bagud med!

Vi har altid insisteret på at pigerne selv lagde tøj i deres egne skuffer, så det med foldningen har ikke været det store issue (de har selv måttet om hvor krøllet de ville have det), men at fordele rent vasketøj i de rette seks bunker er mindst lige så stort arbejde, og medførte altid uoverstigelige bunker. Jeg kan aldrig huske hvem der ejer hvad, og må stå og læse på størrelserne for at fordele det rigtigt – hader det!

Vores hjem så konstant sådan her ud, i al den tid pigerne var små, med poser af rent tøj overalt:
For slet ikke at nævne sokkebjerget.
Men nu, efter at have været mor i over 17 år, har jeg endelig knækket koden – fundet vasketøjs-sisofysarbejdets endelige udrydningsplan – og hvor kedeligt det end kan lyde, er jeg nødt til at dele det med jer.

Hemmeligheden er her:


Tada! En kurv pr beboer i husstanden.
Tricket er at lave en lynhurtig uddeling af rent vasketøj direkte fra tørretumbleren, så det aldrig når at vokse os over hovedet. Foreløbigt har det fungeret helt upåklageligt i næsten et år, og endda uden de store gniderier. Pigerne må selv om de vil fordele tøj i egne skuffer, eller tage det direkte fra egen kurv, men når der kommer top på kurv, skal de putte det i skuffer.

Så ja: et vasketøjstip er det eneste jeg kan byde ind med i dag, med efterferiehoved – til gengæld er det et ret godt tip, i al beskedenhed.

Har I andre gode tips til familielogistik? Så smid dem bare her, til inspiration – jeg har ikke løsninger på andet.

(Visited 1.121 times, 1 visits today)

20 thoughts on “Om praktiske vasketøjstips, til børnefamilier

 1. Fedt tip. Jeg deler lommepenge ud til de børn (har 3) som gider at lægge det sammen.
  Især sokkerne!

  Men har også lavet et sorteringssystem inden vask, har 6 forskellige kurve, så der er også hjælp at hente.
  Har du de kurve stårende i bryggerset hele tiden? Eller hvordan/hvor bliver de fordelt henne? Og skal børnene så hente dem, når de gider?
  Må lige oveveje om det kunne være noget. Hader bare total krøllet tøj!

  • De står på en kommode ind er soveværelset, lige ved siden af badeværelse. De må selv om hvornår de lægger dte på plads, men hvis der kommer top på, skal de gøre det med det samme

 2. Jeg har en dreng og en pige, det gør det lidt lettere at sortere tøjet til rette ejermand 😉

  Fedt tip med kurvene! Det vil jeg se om jeg kan indføre herhjemme! Jeg har den lidet ærefulde titel “tøjdamen” når det kommer til vasketøj hjemme hos os… Til gengæld er min mand “rengøringsmanden” 😉

 3. Her er det bedste trick at alle selv sortere. Jeg fik installeret vasketøjsskabe på badeværelset med en kurv til hver farve. Det fylder meget men jeg kan bare åbne alle skabe og med det samme se hvad der skal vaskes først. Den ældste kan godt selv sortere, tømme lommer, vende bukser etc, den yngste skal stadig guides (3 år), men det er godt til at øve farver på.
  Derudover går jeg stærkt ind for børnearbejde, så den store (9 år) kan nu selv sætte en vask over og hænge den til tørre, jeg folder som regel, men han skal selv ligge den på plads.
  Ellers ser jeg meget frem til de tricks der måtte dukke op i kommentarfelt et her?

 4. Vi har vasketøjskurve til snavset tøj (blandet, mørkt, hvidt, sport, skjorter, uld…) – så er det lynhurtigt at se hvad der skal vaskes. Og jeg skal ikke sortere beskidt vasketøj. Kæmpe win!

  • Det ville jeg også gerne, men har ikke plads til det også. Synes heller ikke det tager lige så lang tid som det andet?

  • Vi har præcis det samme (5 børn + mand så det giver en del vasktøj….) og jeg er SÅ glad for ikke at skulle stå og rode i det og sortere hele tiden. Jeg ville til enhver tid flytte andre ting for at få plads til den sortering. Til gengæld lægger jeg bare bunken med rent vasktøj direkte ind på hvert barns værelse hver gang, og så har de samme dag til at lægge på plads….. det er vi ret nazi med, så det ikke kommer til at ligge og rode. Børnearbejde er godt (og nødvendigt hos os :-))

 5. Vi bor 2 piger på hhv. 14 og 12, mig og min kæreste. Vi har hver vores egen vasketøjskurv og vi sorterer og vasker selv vores eget tøj separat. Dvs. vi har vaskedage hver især og har også selv ansvar for at tømme tørrestativ og lægge på plads. Begge piger har fuldt styr på farvesortering og vasketemperaturer!

 6. Og så er det ovenikøbet nogle flotte poser – hvor er de fra?
  Vi har et sorteringssystem i vores bryggers til det beskidte tøj.
  Min mand elsker at lægge vasketøj sammen, og er virkelig god til det (fra sin militærtid), så det gør han, jeg sorterer ud på personer, og så får børnene (7 og 10 år) en bunke i hænderne, de skal lægge på plads i deres kommode. Det fungerer virkelig fint.

 7. Vi byggede nyt bryggers for 2 år siden og det ene højskab er fyldt med trådkurve. En kurv pr farve og så en til det der skal håndvaskes.
  Nemt og overskueligt, for mig.
  Når det så er rent, lægger jeg det sammen og så fordeles det i 3 kurve, en til hver af børnene og en til os voksne.
  Hvis kurven ikke kommer ned igen inden næste portion er klar, kan man ikke få mere rent tøj.
  Hvis det sker, har jeg en ekstra kurv det kan outtes i og opbevares i indtil den rette kurv kommer ned.
  Begge børn (7 og 11)har hurtigt lært det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *