Anbefaling af gode bøger for 7-14 årige

Ikke sponsoreret, men link er affiliate og nogle af bøgerne er modtaget til anmeldelse.

Denne vinter har jeg og mine unger fået læst usædvanligt meget, fordi vi har lavet en masse gode rutiner med at skiftes til at læse højt for hinanden på andre tidspunkter end ved sengetid. Den ene af børnene skal øve sin læsning, så vi læser lige så snart vi kommer hjem, af en bog der er sjov nok til at hun kan hænge i.

En af de andre har et aktivt socialliv, og har brug for at vi klemmer noget fordybelsestid ind, hvor vi putter i et hjørne, en seng eller badekarret og læser en bog  – gerne en hun har læst før, så hun med sikkerhed ved at den er god.

Den tredje af dem vil bare gerne høre noget megaspændende, og vi har læst bøger sammen som vi næsten ikke har kunnet slippe. Indimellem laver vi kedelige pligter (folder vasketøj fx) mens vi læser i vores spændende bog, hvilket kan forsvare at vi bruger så meget tid på den.

Her er anbefalinger af de bedste bøger vi har læst i hver kategori:

Bøger, der er sjove nok til at børn der skal træne læsning gider:

En træhuse på 13 etager er første del af en serie, om drengene Andy og Terry der bygger den vildeste hule i et træ, mens de skriver bøger om det. Der er sjove tegninger, en crazy handling og masser at tale om og grine af. Jeg tænker målgruppen er skøre børn i alle aldre. Den er god til både højtlæsning og selvlæsning. Min og barnets tildeling af stjerner: 4/5 stjerner.

Girlpower er korte kapitler, om 50 forskellige stærke, nulevende, kvinder. Der er noget indbydende ugebladsagtigt over layoutet, og mellempigerne læste den med stor interesse. De giver den 4/5 stjerner.

Bog, der hurtigt får favoritstatus hos børn der kan lide velkendte ting:

Krølle og Puha og den belgiske sliksamling er en af de bøger mindstebarnet har fået læst flere gange (hendes andre favoritter er bøgerne om “Mira” og “Hundemand-serien). Denne her kilder hendes humoristiske sans: om en nuttet pingvin, der viser sig at være ond, og overtager magten på skolen, og børnene Krølle og Puha der forsøger at opklare hvem der bestjal slikmutter.Hun giver bogen 4/5 stjerner – min vurdering ville nok ligge en stjerne under, men det er nok mest fordi jeg snart er træt af at genlæse den;) Bind 2 i serien er på trapperne, og står øverst på ønskesedlen.

Bøger til børn der kan lide virkeligt spændende, komplicerede fortællinger:
Jernprøven er bind 1 i en serie på 5, der alle er udkommet og oversat til dansk – så bare gå i gang!

Selv om der er mange sjove scener, gode personer og teenagebekymringer, er den også ret mørk og uhyggelig, så målgruppen er nok mindst 11 år samt teenagere/voksne.

Callum Hunts mor blev dræbt i en krig mellem magikere da han var baby, og hans far hader derfor alt der er magisk. Da Callum bliver udvalgt til at søge ind på Magisterium – magikerskolen – er målet derfor at dumpe. Dette sker selvfølgelig ikke, og snart er han i oplæring hos Mester Rufus, sammen med to andre børn.

Umiddelbart minder bogen en del om Harry Potter: børn trænes i magi på hemmeligt sted, som resten af vores almindelige verden ikke kender til, men den føles på ingen måde som en kopi. Magisterium er et magisk, spændende og dystert sted, og hele grundhistorien om krigene mellem gode magere og “Fjenden”(der kan forvandle magere til kaosramte zombiedræbermaskiner), er pirrende. Vi er netop startet på bind to, og synes det er vanvittigt spændende, begge to!

5/5 stjerner, både fra den 12 årige og hendes mor

(Visited 622 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Anbefaling af gode bøger for 7-14 årige

 1. Tak for anbefalinger ? Tror vi prøver den med træhulen, jeg har en 7-årig, der har brug for spændende bøger. Er det mon en, han selv kan læse op fra?

  • Ved ikke hvor god han er til at læse – men der er både sider med ganske få ord på og sider med lange fjollede fabuleringer,, så måske man kan skiftes til at læse? Tegningerne er gode

 2. Min yngste på 9 år har med stor fornøjelse læst Jacob Risings bøger om Karmaboy. De har ligget i skoletasken som frilæsningsbøger.
  Vi har også læst Lars Daneskovs bøger, hvor første bind hedder Tro, Håb og Gorgonzola. Villads fra Valby var også et hit – meget Emil- agtigt.
  Sebastians Kleins De 100 mest ….. bøger.
  Han har grinet meget af traileren til Ternet Ninja, så nu har han fået bogen. Da hovedpersonen er 13 år, ved jeg ikke helt, om Jakob forstår alle hints og vendinger, men vi prøver.
  Vi har sammen læst rigtig mange af De Små Fagbøger. Vi nåede f.eks godt op gennem historien fra stenalderen og frem.
  Jeg har vidst før nævnt Kenneth Bøgh Andersens bøger om djævlekrigen. Det første bind hedder Djævlens Lærling. Det er nok samme alderskategori som Ternet Ninja… men et pænere sprogbrug ?. Den super artige dreng, der ved en fejl bliver djævlens lærling. Den har pigerne læst i skolen, og den ældste kunne ret godt lide den.
  Jeg har flere gange før nævnt de to piger på 13 og 14 og deres læsemodstand. De bliver nærmest arrige, når jeg foreslår dem at læse en bog. De gør det kun modvilligt og synes, at de fleste bøger er kedelige (Jeg går ud fra, at det er konceptet “læse” der er dem imod, selvom de sagtens kan læse). Jeg bruger alt for mange penge på Vi Unge og Olivia blade, så de læser lidt.
  Jeg har via brugtmarkedet købt fire bøger i serien med Piger i Jeans af Ann Brashares, men de er ved at være godt støvede (som i “aldrig åbnet”).
  Jeg har lånt De sidste jomfruer i Verden af Tom Ellen og Lucy Ivision, men den ser godt nok også støvet ud.
  Den mellemste har modvilligt læst flere bøger i sommerfugleserien. Der er flere forskellige forfattere, der skriver bøger om pigeting. Dem har jeg også nævnt før.
  Det er jo egentlig mærkeligt, for hvis vi har været væk og har manglet TV og internet, har de både hygget med kortspil og bøger. Hvis jeg foreslår at lægge Ipads med bla. non-stop gør-det-selv make-up videoer væk og genoptage den form for hygge her hjemme, får jeg pludselig to piger, der kunne have været glimrende afløsere i Exorsisten.
  Kan jeg booke et ophold for dem hos dig til
  genopd(r)agelse af læsning og hyggelige hjemmesysler med maling og klippe-klistre? Jeg er tydeligvis kasseret som inspirationsgiver.

   • Ak… typisk mig, at jeg ævler alt for længe.
    Jeg susede i øvrigt på biblioteket efter Girl Power, som mine piger – ikke overraskende – nægter at åbne. Men jeg har da i det mindste læst lidt i den og er blevet klogere. Flere af Powerpigerne vidste jeg ikke engang, hvem var.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *