Om pludselig at have kæmpestore børn

Ulempen ved at have utroligt mange børn er, at der altid er mindst en der sover dårligt om natten; mindst en der ikke kan lide maden; og mindst en der er muggen over et eller andet.

Fordelen ved at have utroligt mange børn er, at der altid er mindst en der gider hænge ud; mindst en der synes jeg er megasjov; og mindst en der gider sidde og nussehygge i sofaen.

Efter at mit lillebitte kæmpestore ældstebarn tog på efterskole, har jeg kriset lidt over hvor vildt det er, at de løsriver sig. Fantastisk og sejt og meningen, selvfølgelig, men også noget skræmmende og vemodigt, når nu man grundlæggende er virkeligt glad for at have huset fyldt med børn.
I det mindste har jeg stadig hele tre små børn hjemme, trøstede jeg mig selv med – uden at have forudset hvad det gør ved de andre når de pludselig rykker frem i alders-bussen.De her to blide småbørn har lynhurtigt snuppet teenagekasketten på, og  selv om det da glæder mig hvor ofte de nu er enige om noget, ville jeg ønske enigheden ikke handlede om hvor øjenrulsfremkaldende deres mor er.

Men det er okay – de er til gengæld blevet mere selvhjulpne og udfører mange pligter (for at få lommepenge), og jeg HAR jo stadig hende her den lillebitteste baby:

Jaja: jeg kan godt mærke at hendes lange, 8 årige ben slasker efter mig, hvis jeg falder for fristelsen og bærer på hende, men hun har stadig heliumstemme, fortæller sære ting og bliver lykkelig når jeg hænger ud med hende, og jeg nåede lige at glæde mig over stadig at have en at smide ophobet omsorg ud over.

Indtil jeg puttede hende forleden, og efter historielæsning spurgte hvilken sang hun ville have, og blev affejet med et hårdt: “Nej tak, jeg er  bare blevet ALT for stor til at få sunget godnatsang! Det var dengang jeg var virkeligt lille. En historie er ok, men slut med sange…”

I 17 år har jeg sluttet hver eneste dag af med at synge godnatsange, og den var jeg ikke helt klar til at slippe, men hun fastholdt sit nej tak til sang, uanset hvad jeg forsigtigt foreslog af sangvalg.

Dagen efter foreslog hun så selv at hun sang en sang for mig, og i går måtte jeg allernådigst synge de første to vers af “regnvejrsdag i November” – så måske er det ikke helt slut med den del af det endnu.

Så jeg nyder den sidste rest baby – samtidig med at jeg også nyder at babyen er stor nok til at nå kaffemaskinen og lave kaffe til mig hver morgen.

Overvejende er det ret fedt når børn bliver større og kan selv – men mindsteungen skal nok forvente at jeg plager om at måtte synge godnat for hende, frem til hun fylder 40.

(Visited 147 times, 1 visits today)

23 thoughts on “Om pludselig at have kæmpestore børn

 1. Hjemme hos mig skal jeg nærmest tigge dem om at se tv med mig fredag aften. Selv om jeg lokker med, at de må bestemme, hvad vi ser og der er chips, ja, så er de bare ved at være så store, at de ikke gider hænge ud med deres mor (jeg har to drenge på 13 og 17 år). Kh. Birgitte

  • Jeg er gået i gang med at tælle mine æg, og overveje om jeg kan nå en mere. Det kan jeg så ikke… Gider egentlig heller ikke babytid igen. Ikke sådan rigtigt. men ih, tiden går FOR hurtigt!

 2. No way – det kan ikke passe, at hun allerede er OTTE!? Da jeg begyndte at følge dig, var hun jo bare en lille buttet, nuttet baby!

  Jeg læste engang et citat på nettet et sted, om at “en eller anden gang, når du bærer dit barn, vil det være den sidste”, og det ramte bare så hårdt. Altså, ikke fordi man mister dem, men det er jo rigtigt nok, at pludselig en dag vil man opdage, at man har løftet rundt på sit barn for sidste gang. Og man er højst sandsynligt ikke klar over, hvornår den sidste gang er. Det er i hvert fald noget, jeg tænker meget over, nu mens mine børn stadig er små.

 3. Åh de børn burde ikke vokse så hurtigt. Jeg kunne ikke forstå, at min mor var mere ked, da min lillesøster som den sidste flyttede hjemmefra, end da min bror og jeg drog af sted. Det forstår jeg nu. Jeg er så gammel, at mine piger oplever, at deres børn er flyttet ud. Det bliver så frygteligt tomt. Det er godt, at I stadig har 3 søde piger hjemme endnu, og den ældste kommer hjem igen med rygsækken fuld af oplevelser. Med hensyn til forældregruppen, den slipper man nok aldrig. Jeg er stadig en hønemor, der vil gøre alt for vores 2 piger, 5 børnebørn og oldebarnet.

  • Vildt du har et oldebarn!
   Ja, man blive nok ved med at være hønemor. Kan mærke jeg virkeligt er det, og gruer for når de flytter – gisp, altså!

 4. Trænger hunden eller Nijaman ikke til en godtnatsang?
  Min yngste er ti, snart 11, og jeg har så sent som her til morgen sagt til ham, at han ikke måtte vokse så stærkt. Barnet gik øjeblikkeligt i og sendte mig store, nuttede øjne, men det gjorde det ikke helt for mig. men med to teenagere i huset, har jeg altså brug for en nuttet, lille modvægt 😉

 5. IH❤️ Så fint skrevet! Livet er så langt og lækkert.
  Bare lige to ting:
  1. Hold op det lyder vidunderligt med sådan en kaffemaskine-datter.
  2. Hvis du savner nogle at synge godnatsang for, er du utrolig velkommen herhjemme kl. 19.00 hver dag?

  • HahA det vil jeg huske! ❤️ Altså – jeg har også syntes al det der med putning og godnatsang og alt det der tog irriterende lang tid, så det er først nu hvor det går på hæld st jeg husker det i rosa skær og savner det;)

 6. Jeg har 2 paa efterskole ( eller efterskoler, begge 2 timer vaek i hver sin retning fordi min folg mavefornemmelse hippie mor indstilling til livet bider mig i r*ven) Det efterlader 1 baby hjemme. Han er 11 og jaevnt utilfreds med at vaere efterladt.

  Der er dog ting jeg vaerdsaetter. f.eks kan jeg kobe rugbrod/malk/frugt og have det dagen efter. Hvis jeg vil i bad om morgen er der baade ledigt OG varmt vand tilbage.

  • Haha, ja det er rigtigt at man kan mærke det på køleskabet! Vores store pige kan også virkeligt spise meget, selv om hun er helt slank.

 7. Jeg må stadig synge for tre af fire børn – kun den ældste bonusdatter på 13 har sagt stop. Men bonussøn på 10 får “Pjerrot sa’e til månen”, og de to små hjemmedyrkede på 6 og 8 får “Stille hjerte, sol går ned”.
  Jeg fik – efter eget ønske – godnatsang af min far så længe jeg boede hjemme. Og ikke havde herre-besøg. ? De der få minutter puttet ind til min far med “Nu lukker sig mit øje” var en dejlig tradition.

 8. De kære børn, tiden går bare så hurtigt og vupti så de fløjet fra reden.
  Men en dag kommer børnebørnene vi kan synge godnat for:-)
  Hilsner og en dejlig weekend.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *