Om festivalminder

Da jeg var helt ung, var jeg fast gæst på Roskilde festivalen.
Min far var noget ved musikken, og kunne altid skaffe backstagepas, og jeg havde nogle fantastiske festivaler, hvor jeg både stod backstage og gav high fives til fx Red hot chili peppers, inden de gik på scenen, og gav den gas til alle koncerter, i ren ekstase over at drikke bajere og høre høj musik, sammen med mine venner.

20130617-113618.jpg

Tror det her er fra 1995. Det jeg husker bedst fra det år, var at min sure gamle farfar døde mens vi var der.Min søster og jeg blev hentet på festivalen, spulet delvist rene på et toilet på en tankstation, deltog i en begravelse, og blev kørt lige tilbage til musik og temmeligt mange gravøl.
Der blev skålet mere for den koleriske gamle mand, end hvis han var død på et hvilket som helst andet tidspunkt – hvis man skal mindes nogen der egentlig ikke har fortjent det, er sådan en festival åbenbart et godt sted. Min søster og jeg drak os sentimentale, og mindedes med glæde, de få stunder hvor han ikke havde været en idiot..

Sidst jeg var til Roskilde, var i 1997 (shit – jeg lyder gammel!) – og det var den vådeste, sureste oplevelse længe.
Mit klaustrofobisk lille enmands-telt var ikke vandtæt, fandt jeg ud af den første nat, hvor en stiv svensker brugte det til at tisse op af – den ultimativt klammeste måde man kan blive vækket på, er til tonerne af en eller anden svensk vise, mens varmt pis plasker på ens ansigt, kan jeg hilse og sige.

Det regnede fra morgen til aften, og pladsen var en mudret, sumpet masse, som man nærmest ikke kunne slæbe sig igennem.
På andendagen sad mine gummistøvler så godt fast i knæhøj mudder, at de blev suget af mine fødder, og efter en halv times roden rundt efter dem, måtte jeg bare give op, og lade dem opsluge sig i mudderhelvede for evigt.
Resten af tiden, var mine “sko” stumper af mit ikke-vandtætte telt, som jeg klistrede fast om mine fødder med gaffatape…
Et eller andet band som jeg havde glædet mig enormt til, men ikke længere kan huske hvem var, aflyste, og jeg blev væk fra mine venner, og brugte en dag på at sjoske rundt i regnen og lede efter dem, mens jeg blev mere og mere indædt sur.
Til sidst tog jeg bare hjem, en dag før det sluttede, og svor at jeg var blevet aaaaaaalt for gammel til den slags.

20130617-114451.jpg
(Mudder,mudder, mudder og to gamle venners sko)

Siden har jeg fortrængt de mange gode festivaler før den, og rystet på hovedet af de af mine venner der stadig gad bruge al den tid og penge, på at ligge i fire dages tis og mudder.
Koncerter er da fantastiske – men festivaler var jeg blevet alt for voksen til.
Troede jeg.

Lige nu flyder nettet med glædestrålende rapporter fra Northside – jeg kan særligt anbefale Stinestregens tegnede reportager her.
Har fniset meget af særligt denne her:

20130617-115720.jpg
Har den ikke et fantastisk udtryk?
(Jeg kan iøvrigt prale af, at selveste Stine gæsteoptrådte her på bloggen sidste år – sejt, ikke?)

Jeg kan mærke det trækker i mig nu, det der med festival.
Jeg har flere venner, der er begyndt at tage til festivaler igen, nu hvor deres børn er blevet større, og glædesstrålende beretter om hvor fantastisk det er, at være totalt uden ansvar i hele fire dage – og lige den pointe kan jeg godt følge.
Når man har brugt de sidste 11 år på at holde sine børn nogenlunde fri for tis og mudder (og mætte og udhvilede og alle de der andre ting der hører med til at være forældre) må det være en dejlig fornemmelse at være helt ligeglad, og bare selv grave sig ned i en mudderpøl, uden at skulle tænke på om der er nogen man skal tage sig af.

Jeg tror at jeg efterhånden er blevet voksen nok, til at kunne sætte pris på bare at være ulækker, glad, fuld og overtisset – og havde jeg oplevet festivalen i 1997 lige nu, ville jeg ikke have været sådan en sur krampe over det.
Det ville bare have været sjovt.

Det bliver så ikke lige i år jeg får genoptaget festivalentusiasmen – for jeg er både ualmindeligt flad, og vildt travl – men jeg holder øje med alle jer der beretter om festivaloplevelser, og kan mærke at jeres entusiasme smitter.
Bliv bare ved med at smitte – for så ses vi måske i et eller andet mudderhul næste år – eller året efter?

(Visited 59 times, 1 visits today)

16 thoughts on “Om festivalminder

 1. Armen for pokker da! Jeg var også til Roskilde i 1997 – og sad også fast i en klam blanding af mudder og urin. Jeg tog også hjem en dag før tid og svor, at jeg aldrig ville sætte mine fødder på Roskilde ever again. Har siden taget en endags tur, hvor jeg først ankom søndag, hvor regnen var holdt op dagen inden. Solen skinnede og der lugtede ikke af pis. Det var en fest og jeg elsker stadig festival stemning og kolde øl! Har lige solgt mine billetter til Skanderborg (som jeg skulle have oplevet for første gang) fordi min svigermor kommer på impuls visit fra USA – suk….var ellers så klar til at genopleve festivalstemningen. Måske vi skal tage hinanden i hånden og tage til Reggae festival på Refshaleøen slut august, jeg vil bare så gerne et eller andet festival snart. Overvejer Langeland m min datter på knapt 3, men det er manden ikke tilhænger af.

  • Oh – jamen så ved du jo at jeg ikke overdriver;) Sjovt at du har holdt dig fra den slags af samme grund som mig.
   Reggaefestival? Det lyder da meget sjovt. Er det dyrt?

   • Jeg VED du ikke overdriver! Selv gaffatapede jeg affaldsposer rundt om mine fødder og ben, da mine Martins ikke kunne holde tæt.

    Har lige googlet Reggaefestival til en pris mellem 800 – 900 kr. Det gode er, tænker jeg, at jeg kan tage hjem og sove:)

 2. Ja, jeg synes jo bare du er åndssvag fordi du ikke tager med. Op nu i røven med det hele og kom og hop i mudder i solskin, på en svensker – detblirhyl! Vi tager bare nogle valium med til dig, hvis nerverne ikke kan holde til det – sammen med et par shots. Ja, jeg gentager: detblirhyl! 🙂
  … eller næste år …

  • Haha – jamen i HAR jo overbevist mig!
   Skal bare lige have byttet neuroser ud med kontanter, og så er jeg forhåbentligt den der synger allerhøjest, i jeres lejr næste år.

 3. Åh jeg kan godt huske Roskilde 1997, mit første år, svor at jeg ikke skulle tilbage…
  kom dog tilbage i 2001, kun fordi alle mine venner tog afsted og jeg fik tilbudt medarbejderarmbånd uden at skulle arbejde, og med adgang til bad…
  det var så det varmeste år, hvor folk blev skinderende skøre og jeg ikke drak særlig meget, da jeg ikke bryder mig om alkohol i varmen…

 4. Havde min eneste Roskilde-oplevelse i 1997. Der var lidt for meget regn og angst for en provinspige 16 år og 14 dage gammel. Men jeg drømmer også om at tage på festival igen, med god musik, fest, ansvarsløs opførsel og mulighed for bad. Men jeg må sku træne min blære inden da. Hvem der bare havde en far med backstagepas!

 5. Prøv NorthSide! Var der i år – det var SUPER FEDT. Jeg er ikke selv en “rigtig” festival gænger (ifølge mine venner 🙂 ) for jeg bryder mig
  1. ikke om øl
  2. ikke om telt
  3. ikke om ikke bad
  Så mine Roskilde-, Skanderborg- og Grøn-ture har været som medhjælper (sov i en hal/hus)
  Men NorthSide er uden telt, med masser af drinks (OG tarteletter) og mange mange mange mange fede bands, så jeg havde bestemt en fest denne weekend. Mødtes med vennerne i Århus, sov hos dem og en enkelt nat på hotel (luksus!) – og så er der jo ikke langt til centrum, hvis man trænger til en pause.
  Rigtig god tud til dig når du kommer afsted igen 🙂

 6. Åh, Roskilde… Har været af sted hvert eneste år, siden jeg var 17 (minus det år, jeg var gravid med min søn, og sidste år, hvor jeg lige havde født tvillinger). Og nu fik dit indlæg mig til endelig at sikre mig min billet for i år – og endagsbilletten til manden (gånuikketabtipostenladikkebabysitningengåivaskenåhjegersåpisseovertroisk*antijinx*).
  Til gengæld bliver det her mit første år uden overnatninger – det er hverken jeg eller familien vist gearet til det næste lange stykke tid…
  Men vi ses vel næste år, så? 😉

 7. Åh ja festival. Mine aller første festival oplevelser var Rock u broen ved Middelfart. En 1 dags festival som er tæt på hvor vi bor/boede, derfor var vi ret unge da vi startede med at komme der. I år kørte jeg derover m manden og mine 2 drenge (5 og 9 år) for at fornemme stemningen. Vi stod uden for hegnet, i solen og hørte Rasmus seebach spille. Ungerne var helt vilde, for det var jo musik de kendte. Endnu bedre var det da koncerten sluttede og Rasmus seebach gik forbi, lige nedenfor :-). Ja kunne mærke at jeg godt ville have stået dernede på plænen. Jeg havde aldrig troet jeg fik lyst til det igen :-D. Men jeg tror sgu aldrig jeg kommer til at sove i telt igen…

 8. Har det fuldstændig ligesom dig – derfor er Northside svaret! Er lige kommet hjem efter 3 overnatninger på fin B&B i gåafstand til pladsen. Genialt koncept – helt uden vådt telt og deraf følgende klamme tæer! Fede koncerter, masser af tid uden unger og så er gennemsnitsalderen helt oppe på 28 år så man ikke føler sig helt mormoragtig! Det er der du skal tage hen med Ninjamanden næste år – hvis I køber early bird billetterne koster de 795,- for alle dage (2013 pris)…Book overnatning samtidig – der bliver hurtigt udsolgt!

 9. Hvert år deltager jeg på Nibe, det kan jo være en hvilken som helst anden … Men jeg er medhjælper og arbejder fra onsdag kl 18 til torsdag morgen kl 06 det afgiver et partout armbånd og så er den ged ganske gratis barberet inden festivallen egentlig er gået i gang. Og mor her har fået 5 dage med gode venner uden børn. 🙂

  Jeg ved der er samme muligheder på Roskilde m.fl. Vel egentlig på alle… Måske var det en mulighed.?

 10. Nøjs, hvor pigerne og jeg glæder os til Roskilde Festival 2013. Jeg var også afsted sidste år, men der havde vi den klammeste camp ever, så i år har vi virkelig brugt meget tid på, at forberede os – hvilket det også kræver for en god camp. Vi har bla. lavet ”Den ultimative pakkeliste,” da vi også har folk iblandt os, der i år skal afsted for første gang. Så nu får i lige et lille bud på, hvad jeg finder yderst livsnødvendigt at pakke! Selvom ægte festivals-typer mener, det kun er nødvendigt med underbukser, øl og leverpostej, må jeg desværre skuffe, og komme med en lang detaljeret liste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *