Om at tale ordentligt

(sponsoreret indlæg – men jeg mener det!)
Forleden kørte jeg i tog med en veninde, da vi pludselig hørte en mærkelig “SSSSSSS”-lyd bag os, og jeg vendte mig om for at se hvad det var – det var en nydelig kvinde i 40 års alderen, der sad og filede negle.
Kvinden lænede sig alligevel ind over os, og hvæsede:”ja, jeg må altså godt være her, det er jo ikke en stillekupe’ – du har ingen ret til at glo så surt på mig!”
Jeg fortalte at jeg egentlig ikke havde set surt på hende, bare nysgerrig efter hvad lyden var. (Egentlig synes jeg negleklipning, tandkødsrensning, benbarbering og den slags hører hjemme på ens eget badeværelse, ikke i det offentlige rum – men det sagde jeg ikke).
“Jeg nægter at spørge andre om lov til ting der ikke generer nogen!” sagde kvinden bestemt, hvilket fik min veninde til at sige, at det forventede vi heller ikke – men hvis hun spurgte os om vi syntes det var lækkert at få neglesmulder i nakken, så ville begge vores svar nok være nej. Men bestemme noget, ville vi ikke.
Hun sagde det lidt høfligt-humoristisk, men den vrede dame tog det ikke sådan, rejste sig over os, og gav sig til at råbe sin uforbeholdne mening om os. Den var ikke umiddelbart positiv, og inkluderede en del synonymer for dele af den kvindelige anatomi.
Så stoppede toget, kvinden stod af, og fandt det nødvendigt at stille sig foran vinduet, og med sine langfingre yderligere signalere hvad hun syntes om os.
Hun lignede ikke en der ville flippe ud på den måde, over en kommentar der var forholdsvis neutral, blev vi enige om, og kom så til at tale om hvordan tonen egentlig generel er blevet ret hård, og folk taler grimt til hinanden: i debatforaer og aviser på nettet sviner folk hinanden til, dansk politik er en stor gang mudderkastning, og pæne damer kan finde på at råbe grimme ting af fremmede, over bagateller.
Vi nåede ikke frem til en endelig konklusion om hvorfor det var sådan – hendes teori var noget med inspiration fra rappere med hårde sangtekster, min var mere noget med folks muligheder for at gemme sig bag anonyme identiteter og slippe den indre svinehund løs på nettet – at den mulighed, kunne hærde en til også at opføre sig ubehageligt over for andre i den virkelige verden?

Jeg bliver så ked af at det skal være sådan, og synes virkelig man skal forsøge at blive inde på sin egen banehalvdel med den slags surhed. Eller moderere måden man siger den på…
Prøver også ihærdigt at lære mine egne børn det – tre af dem taler næsten altid pænt, men Hulk har haft enkelte episoder der tenderede tilsvining, men det var i hendes mest Hulk-agtige periode, og hun er meget mildere nu. Det lover jeg…

Et par dage efter, fik jeg en mail med tilbud om et sponsoreret indlæg på bloggen. Det plejer jeg ikke at ville, da jeg er bange for, om det vil virke kunstigt at sidde og skrive om et eller andet man ikke har et forhold til – men denne her var så meget i tråd med de tanker, og egentlig en rigtigt fin ide’ – så jeg sagde altså ja.
Det er call me“, et telefonselskab, der kører en kampagne om “verbal forurening”, og om at tale ordentligt til hinanden.
Og ja – de gør det givetvis for at få flere kunder og tjene penge og alt det der – men det er stadig et rigtigt fint initiativ, og jeg håber faktisk det kan sætte gang i nogle tanker hos folk, og en debat omkring hvordan man taler til hinanden.
Man kan se en lille film, deltage i debat, og tage en test HER på hjemmesiden.

Og må jeg så lige høre Jer: tror I det er rigtigt at tonen er blevet hårdere? Hvis ja: hvad skyldes det, og kan vi gøre noget for at stoppe det?

(Visited 61 times, 1 visits today)

14 thoughts on “Om at tale ordentligt

 1. Sikken en oplevelse, når sådan nogle ting sker tænker jeg at personen der flipper helt ud nok har haft en rigtig dårlig dag og så er det lidt lettere ikke at tage det personligt (nu er jeg også ret konfliktsky). Det lader desværre til at det er blevet lettere at lade sin vrede gå ud over helt tilfældige mennesker, jeg tror også det skyldes at mange bruger hårdere ord om andre mennesker på nettet, hvor man ikke står ansigt til ansigt og det skrevne ord kan forekomme hårdere end når man kan se personen der taler. Jeg synes det er godt at denne debat bliver taget op, vi skal jo alle sammen kunne være her!

 2. Er du bekendt med hjemmesiden haderkunder.dk?
  Jeg siger dig – sikke dog nogle historier! Der er virkelig nogle mennesker der lader deres egne dagligdagsproblemer gå ud over andre…

 3. Hmm, sær dame..
  Ja, tonen er blevet hårdere – hos nogen. For jeg oplever (heldigvis!) også en masse venlige mennesker.
  Men jeg tror, vi har fået indrettet samfundet på en måde, så vi er os selv nærmest og mener, at vi har (mest) ret til at være her. Og man har efterhånden svært ved at indordne sig eller – Gud forbyde det! – gøre plads for andre, så man ikke selv kommer først.. Måske føler vi, at vi yder en kæmpe indsats via skat/arbejde, og derfor kan vi tillade os at forlange.
  Den hårde tone er et biprodukt af denne mentalitet. Tænker jeg. Samfundet er så fokuseret på individets egen succes og har en ringeforagtelse af velbefindet af gruppen.
  Måske lidt rodet skrevet, men håber min pointe skinner igennem.

  • Er meget enig med Bettina. Tror faktisk at den måde vi har indrettet vores samfund på, hvor man føler at man har ret til alt, fordi vi betaler vores skat (med glæde), for nogle giver sig udtryk i en “jeg har mere ret end dig til at komme foran i køen i netto”-holdning.

   Jeg synes også det er super ærgeligt, for det betyder at det nemt kan blive en ubehagelig opførsel at bevæge sig ud i det offentlige rum.

   Samtidig tror jeg også at det har noget med at gøre at vi som samfund er presset af en finanskrise. Vi sidder måske på det yderste af sædet i vores job, har et for dyrt boliglån, som måske snart bliver dyrere og samtidig har vi ikke tid til at passe vores børn, fordi vi for alt i verden ikke vil miste vores job og måske dermed lægger flere timere der end tidligere.

   Jeg tror der kan være rigtig mange grunde til at folk opfører sig som de gør, men på det helt personlige plan forstår jeg bare ikke at man som menneske, vil opføre sig sådan.

   Jeg tager et bevidst valg, når jeg bevæger mig i det offentlige, såsom at sige undskyld til folk, hvis jeg går ind i dem, smile til kassedamen i netto.

   Synes faktisk også at den mentalitet man typisk ser hos bilister også smitter af på cyklister i hvert fald i Kbh. Der skal ikke meget til før folk begynder at skændes midt på cykelstien (undres til stadighed over, hvorfor man egentlig gider det – jeg vil helst bare cykle derhen hvor jeg nu skal).

   Anyways min sidste pointe var faktisk at der også er nogen, som opfører sig modsat. Tjek f.eks. facebook-gruppen fucking flink https://www.facebook.com/FFflink
   Der findes nemlig også rare mennesker i verden. 😀

   God fredag

   • Åh Camilla – tak for der positive link! Fedt at læse!
    Og hm ja, finanskrise? Måske… Ville bare tro at folk “rykkede tættere sammen”, og var flinkere i krisetider?

 4. Meget sjovt at dit indlæg + den der reklame, som jeg så i tv før her, dukker op nu, for jeg kom faktisk til at tænke på det her for nogle dage siden.

  Jeg kom nemlig forbi nogle fyre, hvor tiltaleformen var “din luder”, altså mellem dem. En ældre mand foran mig, så temmelig rystet ud, og så kom gik jeg lidt og funderede over den ændring der er sket.

  Lige i mit tilfælde havde jeg ikke noget imod ændringen. Kraftudtrykkene bliver stærkere og stærkere for hver generation. Bl.a. fordi de skal provokere – det er det, de er der for. Den ældre mand har sikkert også nogle ord, som han er stærke for ham, og FOR stærke for dem, der er/var ældre end ham.

  Dermed ikke sagt at den generelle tone BØR ændre sig. Der er forskel på, hvordan vi taler til f.eks. fremmede og til folk nær os. Og man kan bare tillade sig mere i den sidste kreds.
  Dit eksempel er jo virkelig grelt – og den udvikling skal vi bremse. Men den naturlige udvikling, hvor kraftord bliver stærkere og stærkere for hver generation, den kan vi ikke gøre noget ved. Det er også den udvikling, der betyder at “sgu” ikke længere regnes som bandeord. Det er simpelthen ikke stærkt nok.

  • Det er sandt, Mona – jeg var faktisk til et foredrag for en del år siden, der handlede om kraftudtryk. Foredragsholderen sagde præcis det du også gør her: at sproget ændrer sig og de unge altid vil have “værre” ord end de ældre.
   Men at tilsvine folk, hidse sig op i nettokøen eller bussen over bagateller, og kalde folk grimme ting, det er aldrig i orden…

 5. Godt og helt klart meget relevant indlæg! Jeg synes helt klart der er sket en forråelse og tolerancen er helt klart ofte i bund. Jeg er på de københavnske cykelstier blevet kaldt både ‘idiot’, ‘er du dum?’, ‘fede et-eller-andet’ (og jeg er nu ikke engang specielt fed – og hvad så hvis jeg var). Indimellem har det nok været berettiget, at sige noget til mig fordi jeg kom til at overhale uden at se mig over skulderen, og nogle bagved blev forskrækket. Måske skulle de endda bremse op og kom derved 7 sekunder senere frem..
  Det er ok at sige noget til hinanden ud i offentligheden men jeg synes klart folk lige skal tænke på hvilke ord de ville vælge, hvis det var een de kendte. Jeg tror det er anonymiteten – ligeom på nettet der gør det ok at svine til.
  Jeg har et par gange ræset efter dem der svinede mig til og sagt undskyld hvis jeg uforvarende har kørt ind foran eller på anden måde generet, men at de godt lige kunne sige det ordentligt. Den ene blev lidt paf og den anden svinede mig bare endnu mere til.
  Jeg tror man kunne få nogen til at tænke sig om en ekstra gang, ved i højere grad, at gøre det til et debatemne i offentlige medier.
  Jeg blir’ sgu så trist hver gang det sker i netto, på cykelstier osv og kører rundt i en “ikke så mærkeligt der er krig i verden rille…”. Og bliver samtidig led ved Danmark og danskere, og tænker at vi er globalt set røv-forkælede.
  Hov – det blev vist ret langt…men emnet ramte lige noget.

  • Kan høre emnet også ramte noget i dig – det gjorde det også ved mig. Har også oplevet cykeltilsvininger flere gange, og bliver helt paf over hvor grimme ting folk kan finde på at sige.
   Og du har ret: vejen væk fra den slags, må være mere debat om det, så folk bliver mindet om at det ikke er i orden

 6. Det er som om, at det er blevet for nemt… det der med at svine andre folk til og samtidig mene, at det er deres ret at svine til.

  Det minder mig om min svigermor, der mener at hun gør alle omkring hende en tjeneste ved at sige lige præcist det hun tænker, alt foregår ud gennem maven og er overhovedet ikke oppe og vende i hovedet på hende.

  Jeg tror, at tonen er blevet hårdere og jeg forsøger dagligt at gøre noget for at ændre på det i forhold til de mennesker, jeg møder på min vej. Indimellem synes jeg, at der kommer noget godt retur.

  Og så tænker jeg, at vi skal forsøge at opdrage vores børn til at være mere rummelige og tolerante overfor omgivelserne i stedet for at lade os provokere af dem.

  Og så hende kvinde fra toget. Hun lyder sgu da ikke helt snorelige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *