Om biblioteker

Min mormor var børnebibliotekar, og jeg har tilbragt månedsvis af mit liv på biblioteket i Lyrskovsgade, hvor hun arbejdede.
Sad på små røde træstole om et rundt bord, og lyttede til lydbøger i sådan en slags telefonrør, gik rundt og undersøgte papfigurerne forestillende karakterer fra bøger, der hang rundt omkring, eller sad i et hjørne og læste.
Den dag min mormor gik på pension var en sorgens dag, for mig ihvertfald. Kan huske jeg sad på hendes kontorstol, inde på et lukket kontor, og skubbede mig selv frem og tilbage, mens jeg gumlede på en Marsbar, som hun havde delt ud til sin afskedsreception, afprøvede hendes “kasseret” stempler en sidste gang, og sagde højtideligt farvel til stedet.
Jeg var ti år, og der har været mange biblioteker i mit liv siden da.

Jeg elsker stadig biblioteker; bliver helt zen-agtig oven i hovedet af stilheden, duften af papir, og tanken om alle de gode bøger jeg stadig har til gode.

Jeg har altid læst meget, og hurtigt, og derfor lånt mange bøger af gangen.
Mit problem nu, er at jeg glemmer at jeg har 9000 børn, ingen tid til mig selv, og er så skeløjethed af træthed, at selv om jeg faktisk får læst en times tid hver aften, så har jeg været så træt, at jeg må genlæse halvdelen aftenen efter.
Alligevel låner jeg stadig samme mængde bøger, som før-børn – får dem bare ikke læst inden for en måned. Når jeg endelig tager mig sammen og nærmer mig biblioteket – efter kun at have læst 4-5 af bøgerne – så er der – vupti – gået et par måneder, og jeg skylder min højre arm, min nyre og mit førstefødte barn i bøde…
Det er muligt at bibliotekerne generelt bliver ramt af nedskæringer – men mit lokale bibliotekt stortrives, og ruller altid den røde løber ud når jeg kommer, for mine bødepenge får stedet til at løbe rundt.

(Visited 39 times, 1 visits today)

13 thoughts on “Om biblioteker

  1. Jeg kan jo næsten duft dit indlæg, og duften var altså anderledes der i 80'erne, den var sød og rar. Og mænd havde langt hår. Det var tider dengang man tog høre telefoner på og en plads spillede.Det er lige før jeg bliver nødt til at tage på biblioteket i dag, men det er bare slet ikke det samme.

  2. Hvor hyggeligt – jeg er også bibliotek-oman og har været det siden jeg var barn.jeg har som regel plus-minus 40 lån i gang (!) – mest fagbøger, elsker fagbøger. Jeg er nødt til at skrive i min kalender, hvornår jeg skal gå ind og forny lånene (er lidt gammeldags) – men det virker som regel. At jeg så ikke når på biblo og får fornyet de løn, som er udløbet – og derfor alligevel kommer til at betale utallige 20-kroners-bøder… ja det er en anden snak.kh Rebecca

  3. Åh ja – det bringer minder tilbage. Pladespilleren på biblioteket og de søde damen, som hjalp når man kom for at hjælp til at finde nye gode bøger. Forsøger at bruge biblioteket lige så meget idag og har et dejligt et af slagsen her i Græsted. Her tuller børnene rundt i og kigger på bøger alt imens de kan lege legekomfur og dukker. Her er indrettet med sofaer til de voksne og kaffe på kanden – lidt et moderne forsamlingshus. Og ja det løber blant andet rundt pga de mange penge, jeg også lægger i bøder – men jeg gør det med glæde.

  4. Superheltemor, faktisk vil de helst ikke have deres brugeres penge – det har jeg selv læst i en artikel engang, så det vil jeg mene, at du godt kan. Ellers kan du lave en pointe ud af og bage en kage til dem efter nogle måneder.

  5. Åh, hvor har jeg tit misundt dem der aflevere deres bøger til tiden. Dem der undgår bøder.- Tror ofte det bedre kan betale sig, for mig, om jeg købte bøgerne i stedet… suk.

  6. Det er den slags vi bibliotekarer elsker! Nej, Anne LO har ret, vi bryder os ikke særligt om at hale penge ud af vore flittige lånere, vi vil meget hellere ha' bøgerne igen 🙂 Så jeg vil, ligesom Irene, anbefale dig at forny via nettet. Har du meldt dig til en mail- eller sms-service så du får en 'husker' et par dage før du skal aflevere?

  7. Det fede ved at have børn er jo at man kan låne bøger på deres lånerkort. Så koster bøderne kun det halve 😀

  8. Oj vi må have boet tæt på hinanden som børn? For mit favoritsted var nemlig også biblioteket i Lyrskovsgade :O) Jeg startede altid med at styre over til hylden med "De 5 " bøgerne, for at se om der lykkeligvis skulle være nogen jeg ikke havde læst… Ihvertfald læst mindre end 5 gange ;O)Den der service med en sms der påminder, har de altså også i Jylland! For den er jeg meget glad for! For pludselig slipper jeg med meget mindre bøder end før!…Jeg bliver også ved med at låne bøger… Og så ligger de bare der og glor på én, og man får nærmest stress ved tanken, om de bøger man alligevel aldrig når at læse…Men sjovt lige at få et barndomsminde om Lyrskovsgade bibliotek!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *