Boganmeldelse: Astrid Saalbach “Der hvor du ikke vil hen”

Bog modtaget som anmeldereksemplar fra forlag

Efter sin mormors død fandt forfatteren og dramatikeren Astrid Saalbach en stak breve til og fra mormorens moster Anna, som hun ellers aldrig havde talt om.

“Der hvor du ikke vil hen” er inspireret af historien bag, og den tager sin begyndelse i starten af 1900-tallet, hvor mormor Sissel er en lille pige på seks år. Sissel har et tæt forhold til sin kun 12 år ældre moster Anna. Efter en skandale tager Anna til Grønland og arbejder, og her får historien rigtigt saft og kraft. Grønland på dette tidspunkt er et vildt sted, og beskrivelserne af det barske liv her er utroligt levende. Efter dette kunne jeg slet ikke slippe bogen, og læste resten af den ud i en køre.

Forfatteren er lykkedes med at gøre begge kvinder – den passionerede Anna og den målrettede Sissel – til helstøbte og levende personer, med historier man lader sig suge ind i.
Den historiske ramme er meget detaljeret, uden at det virker forceret. Tværtimod er det noget af det der gør bogen allerbedst: den overbevisende velresearchede historiske ramme. Den spanske syge, kvinders stemmeret, tuberkulosesanatorium, verdenskrigenes skygger, nye moder i indretning og påklædning – alt sammen med til at gøre historien ekstra levende.

Historien skifter lidt de to hovedpersoner, men ikke en til en. Anna er den tydeligste person – måske især fordi hendes oplevelser i Grønland gør at man kommer ekstra ind under huden på hende – hvor Sigrids historie er klaustrofobisk på en anden måde. Men uanset hvem man følger, keder man sig ikke.

Det er et bevægende billede af kvindeliv og begrænsninger, og historien har rigtigt mange lag, der gør at man ikke kan slippe den. Den sad i mig meget længe efter læsning.

Min vurdering: 4/5 ret store stjerner ⭐️⭐️⭐️⭐️
Udgivet på Lindhardt og Ringhof, April 2021

(Visited 254 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Boganmeldelse: Astrid Saalbach “Der hvor du ikke vil hen”

  1. Det lyder som en spændende bog. Jeg har før læst en bog af forfatteren, som jeg havde det svært med, men måske skal jeg give hende en chance mere 🙂

    • Jeg har ikke læst andet af hende, så ved ikke om du vil synes denne er anderledes. Jeg syntes bare den var virkeligt god. Til at starte med troede jeg at jeg vidste hvilken type bog det var, og kedede mig måske en anelse på forhånd, men den overraskede virkeligt positivt og jeg syntes det er en reelt virkeligt god bog. Så prøv den! Er nysgerrig på hvad du synes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *