Boganmeldelse “Min mørke Vanessa”

Anmeldereksemplarer – anmeldelserne er oprigtige, uanset hvor jeg har bøger fra.

”Min mørke Vanessa” af Kate Elisabeth Russel

Denne velskrevne og vedkommende roman var en barsk læseoplevelse, og jeg måtte lægge den fra mig flere gange undervejs.

Bogens fortæller, Vanessa Wye, lader sig som 15 årig forføre ind i et forhold med sin 42 årige lærer. Bogens synsvinkel skifter mellem helt unge Vanessa i 2000 og 32 årige Vanessa i år 2017.
I 2000 er hun ensom på den kostskole hun bor på, har mistet sin eneste veninde, og føler sig helt usynlig, indtil hendes karismatiske dansklærer pludselig begynder at se hende. Ros for opgaver. En kompliment for det røde hår. Et strejf af en hånd på låret. En opfordring til at læse Nabokovs “Lolita”.

I 2017 anklages læreren for overgreb mod nye unge piger, og Vanessa, der nu er voksen, men ikke rigtigt er kommet videre med uddannelse, parforhold eller andet voksenliv, følger ivrigt med i sagen, mens hun tænker at de piger må have løjet – for det hun havde med læreren var jo kærlighed, det var hendes skyld fordi hun var så forførende, det var noget særligt.

For mig var det overgreb der skete mod hovedpersonens tanker nærmest værre end det der skete mod hendes krop – manipulationen, måden han får hende til at tro hun er den der forfører ham, er simpelthen så klam. Men samtidig er det hele set gennem hendes synsvinkel, og hun er så hjertegribende naiv og ensom.

En nuanceret roman, om skyld og skam, seksualisering og seksualitet, misbrug, grooming,  MeToo og manipulation.
Forlag: Lindhardt og Ringhof

4/5 stjerner herfra.

 

(Visited 262 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Boganmeldelse “Min mørke Vanessa”

 1. Jeg elsker simpelthen dine boganbefalinger. Jeg bruger dem faktisk til at lave en reservationsliste på biblioteket. Så har jeg altid et par gode bøger at se frem til. Så mange tak for dine indlæg 🙂
  Ps. Folket i træerne var en oplevelse, omend virkelig svær at komme i gang med.

  • Dejligt at høre! Ja, oplevede det samme med “folket i træerne.” Har du læst “et lille liv” af samme forfatter? Den var jeg endnu gladere for. De første 100 sider er forvirrende, men kommer man gennem dem er den fremragende skrevet, meget rørende

   • Ja – “Et lille liv” er én af de bedste bøger jeg har læst til dato. Jeg er spændt på, om eller hvornår der kommer endnu en bog fra hende. Lige nu er jeg i gang med Rachel Kusks triologi. De er bestemt værd at læse. Bliv endelig ved med at skrive boganbefalinger – det er så dejlig let at tjekke ind her og få det serveret på et sølvfad 🙂

    • Også mig. Var helt opslugt af den og genlæste passager flere gange i ugen efter at have læst den…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *