Om “tre gode ting” lister

Dengang min ældste pige startede skole, havde hun en periode hvor hun kun fortalte de negative ting, når man spurgte til hvordan dagen havde været. Hun kunne have haft en hel fin dag, men det hun valgte at dele, var de to minutter hvor hun havde skullet lave en kedelig opgave. Det smittede af på mellempigerne, så de ligeledes kun fortalte alt det sure de havde oplevet, og vores aftensmåltider var altid en lang gang brok, så man rejste sig nedbøjet fra bordet.

Derfor indførte vi konceptet “tre gode ting”, hvor alle fortalte tre positive ting fra deres dag mens vi spiste, og så måtte brok og tristhed være noget man fik luft for efterfølgende. Faktisk virkede det så godt, at al brok ofte bare forsvandt undervejs, og vi har gjort det i mange år – men ikke længere hver dag.

Tre gode ting” går helt enkelt ud på at alle på skift kort nævner tre ting der har været gode – eller i det mindste ikke-dårlige. På en god dag kunne det være noget a la:”vi havde en god leg på legepladsen; min madpakke var vildt lækker; jeg blev glad for at blive hentet tidligt”. På en dårlig kan man stadig finde nogle positive ting, som:” jeg har ikke slået mig i dag; selv om det regnede blev mine sokker ikke helt våde, der var kun nogen der drillede i det lille frikvarter, ikke i det store”.

Nå, men jeg kan godt mærke at jeg selv er inde i en periode for tiden, hvor jeg skal blive bedre til at minde mig om de gode ting. Det er ikke fordi der sker decideret dårlige ting eller ikke er små åndehuller af gode ting, men jeg føler at jeg har så forbistret travlt at jeg slet ikke når at sanse dem. For travlt på arbejde, for travlt med teenagebørn, og for travlt med hele den hale af møder/særmødet/arrangementer der hører til at have skolebørn, og for tiden både hober sig op og giver lyst til at brokke sig.  Er typen der på skift falder tungt i søvn foran fjernsynet eller ligger og glor op i loftet hele natten.

Så… nu skal jeg til at minde mig selv om de gode ting, så de ikke drukner i farten. I dag tager vi til Helgenæs i regnvådt sommerhus, og forhåbentligt er det det der skal til for at lande i mig selv igen. Bare lige lidt blødt nærvær, gåture og tid. (Og ikke for mange tanker på hvad ældstebarn og hunden laver alene hjemme i huset imens…)

Og ugens “tre gode ting”:

1. Jeg så en stump video, hvor min halvandet årige nevø, Knud, filmer sig selv, og med en smisken og en pegende finger konstaterer at “der er Gud!” Vild med den udtale af eget navn – og med selvtilliden.

2. Glemte at mindstepigens skole lukkede samtidig med at jeg har fri om fredagen. Troede jeg kunne nå at hente hende, men hun ringede grædende og kunne ikke forstå hvor jeg blev af – lyder ikke som en god ting, men det endte med at jeg fik hende gelejdet ind på en cafe for at vente, og her endte vi med at spille kort og drikke kakao i halvanden time, istedet for at tage hjem til pligter. Det var rart.

3. Fandt denne her orm i skoven forleden. Den bliver til en ufattelig grim sommerfugl, men den hedder “bøgenonne”, og både navnet og det at den har et lille ansigt, gjorde min dag vildt meget bedre.

(Visited 564 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Om “tre gode ting” lister

 1. Kender følelsen med, at alt bare “stinker” og er træls. Dage og uger, hvor man egentlig har mest lyst til at tøffe rundt for sig selv, hygge sig med film og gode bøger.
  Og jeg kender bestemt også godt det der end en hel familie af brok-røve omkring spisebordet. Jeg har vist ikke været flittig og insisterende nok med at indføre “Tre Gode Ting”, selvom jeg nogle gange har indskudt, at der vel også måtte være sket noget godt i løbet af dagen. TGT skal have en chance til, har jeg besluttet.

  En Bøgenonne er lidt kedelig, men egentlig også ret flot. Den ser så blød og fluffy ud. Jeg læste lige, at den voksne sommerfugl ikke spiser. Tankevækkende.
  Ret heldigt, at den ikke er pang-farvet. Det ville være svært at gemme sig på en bøgestamme med den farve.
  Tænk at sådan en grå sommerfugl får sådan et flot afkom.
  Jeg undrede mig engang over, at mine pelargonier i køkkenvinduet mistede bladene. De forsvandt. Så fandt jeg en lille puppe. Puppe og er par blade blev parkeret i et syltetøjsglas dækket med perforeret film. I spænding gik ungerne og jeg og ventede på, hvad der mon kom ud.
  Ud kom efter laaaang, laaaaang tids venten en halvkedelig gråbrun sommerfugl – lidt som en voksen bøgenonne. Men sådan en larve ville jeg helt sikkert have bemærket i mine potteplanter.

 2. Ok, “3 gode ting” er en virkelig god ide! Jeg har en 5-årig teenager, der – uanset om han er på koloni/i Legoland/bliver skrupforkælet af bedsteforældrene i en weekend – altid lægger ud med “ved du, hvad det DÅRLIGSTE var?”, når han skal fortælle om, hvad han har oplevet. Tak for tippet!

 3. Tre gode ting er et hit; jeg bør genindføre det for barnet. Skriver selv tre gode ting ned hver aften, efter anbefaling fra psykolog. Det er en god måde at reflektere på. Og nogle gange er det fx “gik i bad, accepterede at jeg ikke nåede vasketøjet og havde hyggelig aftenputning med barn”, der står på listen. Det er godt at fokusere på de små gode ting i hverdagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *