Om ikke at kunne disponere ordentligt over tid

Der er en uge til jeg skal aflevere den skriftlige del af mit eksamensprojekt. Jeg har fedtet rundt med det længe, og har også skrevet enkelte brugbare bidder, men jo tættere deadline kommer, jo mindre er jeg i stand til at holde fokus.

Sådan har jeg altid haft det med deadlines, og min arbejdsproces er hver eneste gang fuldstændigt som følger:

Fase 1, månedsvis før deadline:

Går i gang med det samme. Læser alt det der skal læses; lægger det i pæne stabler; flotter mig måske med nydelige labels til stablerne; og skamroser mig selv, for endeligt at have brudt overspringshandlingens forbandelse. Fejrer min uovervindelige koncentrationsevne og sjældne flid med noget velfortjent afslapning. Måske endda øl og kage og en ny bog.

Fase 2, stadig længe til deadline:

Beslutter mig for, at jeg jo allerede er så langt foran, at jeg sagtens kan begynde på det sjoveste ved opgaven nu. Bruger relativt lang tid efter at søge efter billeder til brug i opgaven eller fremvisning; og lige så lang tid på at tegne spændende skitser til forsiden. Så fortjener jeg også lidt mere afslapning, som belønning for at være i så skidegod tid. Slapper af længe…

Fase 3, nu kun en måned tilbage:

Datoen overrasker mig. Har glemt alt jeg har læst. Nogensinde. Flår papirer frem, ødelægger de pæne stabler og labels, roder dem rundt, og glemmer hvad jeg læser, samtidigt med at jeg læser det. Snupper som regel også lige en uge med søvnløshed, bare for at krydre travlhed med træthed.

Fase 4, tre uger tilbage:

Har godt nok fået krøllet forsiden, smidt vigtige sider væk og roder i hele huset, men formår at holde fokus længe nok til at få skrevet en grundig indledning og nogle fesne stumper til enkelte afsnit.

Er meget usikker, og overbevist om at alt jeg har skrevet er helt forkert.

På det her tidspunkt  finder jeg ofte en person der er klogere end mig (min vejleder, underviser eller bare en klog ven); og plager dem klynkende om at fortælle mig at det er lort og jeg bør opgive. De overbeviser mig om, at jeg er godt på vej, og bare skal hænge i.

Fase 5, 1-2 uger tilbage:

Overspringshandlingens æra indtræder. Jeg sætter mig med opgaven foran mig i alle ledige stunder, og ender med at lave alt muligt andet. Det er her jeg er nu. I dag havde jeg fem kvarters uforstyrret opgavetid, som jeg foreløbigt har disponeret således over:

1. Skrevet dette blogindlæg

2. Googlet om hvorvidt det hedder en hamster eller et hamster

3. Skrevet en ønskeseddel over hvilke øreringe jeg ønsker mig i fødselsdagsgave fra Superlove. Kom i tanke om at jeg mangler en cykel helt vildt, og ikke bør ønske mig andet end tilskud til en sådan. Googlede også cykler, og bliver deprimeret over hvor dyre de er. (Link til superlove er adlink)

4. Blev distraheret over at have en enkelt sætning fra en sang på hjernen. (“Fireworks” af First aid kit. God sang – men ikke første linke i båndsløjfe).

5. Googlede teksten til sangen, for at se om det hjalp, at have mere end en linie på hjernen. Det gør det ikke.

6. Skrev en stribe ikke vigtige sms’er til en veninde

Fase 6, dagen før:

Tager mig sammen. Skriver hele lortet i en køre, ofte om natten, på en kombination af kaffe og adrenalin. Som regel går det godt, og resten bluffer jeg.

Nå, nu vil jeg forsøge at få lavet en smule. Er der andre af Jer, der arbejder på samme måde?

(Visited 430 times, 1 visits today)

25 thoughts on “Om ikke at kunne disponere ordentligt over tid

 1. Det minder mig utrolig meget om min arbejdsprocess – lige på nær det med de pæne stabler og lables…

  Gode brugte istandsatte cykler fås til en fornuftig pris her: https://www.buddhabikes.dk/ Så har du også noget at google næste gang du sætter dig til tastaturet for at skrive 🙂

 2. JA! Bortset fra at jeg heller ikke får læst i god tid og ikke får lagt ting i stabler med labels eller fundet billeder eller lavet forside…
  Lige nu sidder jeg fx og kigger på kajakker og ferier og din blog (og Marens og politiken.dk og fb) i stedet for at rette de 68 kemirapporter jeg burde rette.

 3. Jeg elsker dit random brok! Må jeg slå et slag for Van de Falk-cykler? Muligvis med slåfejl i navnet (….), men de holder max., jeg kører på 6 år på min, og er glad for den (næsten) hver dag. De findes i skønne farver, og er billige (=meget cykel for pengene). I øvrigt, hvis du har brug for flere overspringshandlinger (undskyld, det var ikke meningen!), så morede jeg mig en del over det her indlæg fra thesorrybox.com: https://thesorrybox.com/2017/10/05/a-helpful-list-of-dos-donts-for-the-very-mature-student/
  Mega-meget held og lykke med det hele! ❤️

  • Mange tak! De cykler kender jeg ikke. Har haft mkn cykel 17 år nu. En batavus. Den har holdt godt, men nu falder pedaler hele tiden af. Og den knager og rasler og blev ikke bedre af tur til cykelmand

 4. Jeg kender kun fase 5 og 6. Så dermed er du sådan lidt superhelte-agtig i min optik. Og hedder det så en eller et hamster? Så har jeg en ting mindre at google i morgen, når jeg har en deadline på job.

 5. Ha. Kender det så godt. Manglede halvdelen af mit speciale (for at nå mindste-sideantal) og måtte indse, at jeg måtte skifte teori en uge før aflevering. Arbejdede i døgndrift og afleverede 5 minutter før deadline uden overhovedet at læse det igennem. Havde desværre ikke lært at drikke kaffe endnu. God arbejdslyst?

 6. Hvor sjovt – jeg har også googlet et/en hamster netop i dag. Ikke fordi jeg ikke godt vidste, at det hedder ‘en’, men for at tjekke, om det nogensinde gar heddet ‘et’. Det har det ikke. Det er angiveligt atter en af de her ‘ungdommen nu til dags og verden er af lave-fejl’ … tsk ?

 7. Præcis sådan! Men det går jo meget godt alligevel. Hvis jeg kunne lave noget om, kunne det ligeså vel være at nyde tiden i fase 1-5, som det kunne være at lære at arbejde støt og roligt ?

 8. Fase 3 – tjek
  Fase 4 – tjek
  Fase 5 – tjek
  Fase 6 – tjek
  + den sidste ækle syvende fase, hvor jeg sidder og skriver samtlige forkortelser ud for at nå op på det krævede antal anslag.

  og det var samtlige 9 år på uni!
  Før det var jeg en stræber, der lavede tingene i god tid og fik anmærkninger for at skrive for lange stile. Ved ikke lige hvor kæden hoppede af.

  • Jeg er nået til der hvor alt skal forkortes og skæres ned til det vigtigste, fordi den er alt dor lang. Det er næsten det sværeste, syne sJeg.

   • Ja det har jeg også prøvet. Absolut heller ikke en yndlingsbeskæftigelse!

    Jeg håber det er gået godt, og at du fik den afleveret til tiden og var tilfreds med den.

 9. Jeg hopper fra fase 1 direkte til fase 6.
  Hvorfor bruge en masse tid på noget, der kan overståes på et døgn – sådan ca.?

 10. Er i fase 6 nu og skal aflevere i morgen, så derfor er jeg selvfølgelig på rundtur i blogland. Denne har processen set således ud:
  1) Tage faget og ikke nå at læse 5/6-dele af litteraturen (8 uger)
  2) Gå og sige til mig selv, at jeg skal i gang med at læse, så jeg kan blive klar til at skrive, mens familien bliver ramt af sygdom, og jeg bliver mere og mere overbevist, om at jeg må droppe at skrive den opgave (6 uger)
  3) Torsdag: Beslutte, at nu skriver jeg fandeme den opgave og kører den hjem på rutinen og uden skelen til at performance (5 timer)
  4) Starter fredag aften kl 22 og weekenden er gået med en blanding af panisk skriven, indtagelse af kalorier, overspringshandlinger og gåture. Nu er der 15 1/2 time til deadline og det skal nok gå alt sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *