Anbefalinger af børne og ungdomsbøger

Links er affiliate og enkelte bøger er sendt som anmeldereksemplarer, men indlæg er ikke købt og anbefaling er ganske oprigtige.

Både næstyngstebarnet og jeg selv er glade for at læse højt, og de andre er glade for at lytte mens de tegner eller andet, så vi får generelt læst en del, både børne og ungdomsbøger.

Her kommer anbefalinger af nogle af de bedste børne/ungdomsbøger jeg er stødt på det sidste års tid:

Bøger til teenagere, og andre der godt gider læse ungdomsbøger (fx mig!):

Den bedste ungdoms-serie jeg har læst i lang tid er Ravnedrengene. Foreløbigt er kun de to første bind oversat til dansk, og jeg har kun fået læst det første – men det er altså en spændende historie, med gode personer, hekse, mysterier, spøgelser og venskaber. Kan varmt anbefales, også til voksne læsere, der godt kan lide ungdomsbøger.

Mine store piger kunne rigtigt godt lide Sarah Engells velskrevne Valget, hvor en ung idealistisk pige med politikerdrømme, tager et flygtningebarn med sig hjem. Vi har talt meget om den lige siden, og den burde være på pensumlisten i de store klasser. Mine piger er måske lige unge nok til den, og der skulle lidt ekstra forklaringer til, men det var en spændende bog at være fælles om. Jeg har foræret den væk i gave flere gange siden, til større teenagepiger.

Ti små åndedrag er en gribende ungdomsroman, om sorg, tab og kærlighed. Jeg syntes rigtigt godt om den. Målgruppen må være de ældre teenagere og voksne.

Provinspis er en rå og direkte bog, om bølands-blues og dårlige beslutninger. Den er smækfyldt med sex og stoffer (altså ikke lige højtlæsningamateriale for mellempigerne) men det er en skidegod ungdomsbog, der skiller sig ud.

Bøger til lidt mindre børn:

“Hvor er wookien?” er en findebog/myldrebog for Star Wars nørder. Den syvårige – der HELT sikkert kan gå under betegnelsen Star Wars nørd – fik den i julegave, og elsker den! Personligt synes jeg den er lidt gnidret tegnet, men jeg kan godt mærke at det er helt uvæsentligt for bogens sande målgruppe: de syv årige nørder. Fordelen ved findebøger er at der er så meget at se på, at man ikke bliver træt af at læse den for gang nummer 100.

Mindstebarnets yndlingsbog i hele verden er “Hundemand“; hvor vi har læst nummer et cirka tusind gange. Nummer to er lige kommet ,og er mindst lige så fantastisk. Vi kampgrinede af billederne af den onde fisk, og hun plager allerede om at vi snart læser den igen. Som voksne højtlæser finder jeg dem også ganske underholdende.


Ronja røverdatter har jeg læst for alle pigerne da de var 7-9 år. Mindstebarnet fik den læst højt for nogle måneder siden, og har siden gnavet sig igennem Miazakis tegnefilmsversion af bogen, på Netflix. Hun har fødselsdag snart, og jeg overvejer om hun skal have den nye variant af bogen, med tegnefilmstegningerne i. Er der nogle af Jer der har den, og kan sammenligne med de originale illustrationer? Dem kan jeg personligt ret godt lide, fordi det er min egen barndomsbog, men jeg kan se at hun er vildt fascineret af den der tegnefilmsserie, og overvejer om det er værd at købe den.

(Visited 303 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Anbefalinger af børne og ungdomsbøger

  1. Det er simpelhen super med dine indlæg om børne/ungdomsbøger. Jeg bliver meget inspireret af dem, når nu min opfindsomhed ikke rækker til meget mere end Vitello og mine egne barndomsbøger. Mio min Mio er en af dem og den må jeg slå et slag for, hvis ikke I har været igennem dem. Desuden faldt jeg fornylig over en nyfortolkning af Hans og Grete af Neil Gaiman. Flot Illustreret af John Kenn Mortensen. Den er et bekendtskab værd. Dejlig underspillet makaber, hvis man kan kalde det det. Min søn spurgte på et tidspunkt om Heksen egentlig kunne komme ud af bogen? 😉 Jeg kender ikke Ronja Røvedatterserien, så der kan jeg ikke hjælpe.
    Kh

    • Mio min mio er næste på læseliste faktisk! Heksene fandt den yngste uhyggelig, så læste den kun for min næstyngste. Elskede den som barn!

    • John Kenn har også illustreret flere Roald Dahl bøger. Jeg elsker Roald Dahl og kombinationen er lige i skabet!

  2. Mio min Mio- havde helt glemt hvilken fantastisk fortælling det er. A.L. er citeret som forord at have sagt: ‘man skal ikke skræmme børn, så de bliver bange, men ligesom voksne har også børn brug for at blive rystet af kunst’. Det er så fint! Min 7 årige er også vild med Harry Potter og har netop selv læst Drengen der fik ting i hovedet af Kasper Hoff – og grinet højt og smittende imens – klar anbefaling. Jeg glæder mig lidt, på hendes vegne, til at hun som teenager skal læse Liv og Alexander af Tine Bryld. Jeg eeeelskede de bøger ? Mon de også dur som ungdomsromaner i dag?

    • Jeg skimmede pigeliv fornyeligt, og syntes umiddelbart den virkede meget forældet i sproget – men måske tager jeg fejl?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *