Om jordbærsyltetøj

I søndags var vi på en af de hyggeligste familieture vi har haft i årevis.

Det var den “den gamle fabrik” der havde inviteret os til jordbærpluknings/syltetøjsfremstillingsfest, og da ungerne faktisk i årevis har plaget om at prøve at plukke jordbær selv, faldt invitationen i særdeles god jord!

Næstyngste tegnepige tegnede denne her i gave til arrangørerne, selv om jeg ærgrede mig over ikke at måtte få den:

IMG_3587Lidende, indespærrede jordbær på glas. Jeg er vild med det jordbær, der resolut bruger en af de andre som slagvåben, for at få hul på glasset. Og med de døde, maste jordbær i bunden. Makabert barn!

Nå, men tegningen af hvor synd det er at sylte jordbær kunne ikke tage glæden ved jordbærplukkeri fra os. Helt vildt hyggelig ting at foretage sig sammen, og det allerfineste sted: Toftegaard, nær Køge.

Der er også en lækker økologisk cafe’, tilknyttet; et lille bed and breakfast; nuttede klappegrise; og en planteskole, hvor jeg købte det mest vidunderlige hyldetræ med sorte blade og pink hyldeblomster.

Vi skal helt sikkert besøge Toftegaard igen, både for jordbær og cafe’, og som familieaktivitet, kan stedet virkeligt anbefales!

IMG_3618Jeg har ikke rigtigt spist syltetøj siden min farmor døde, og tog opskriften på verdens mest fantastiske pæresyltetøj med sig.

Det er åbenbart en fejl, opdagede jeg, da vi fik lov til først at smage nogle af “den gamle fabriks” 35 varianter af lækker syltetøj, og bagefter lærte at lave det selv. Det smager jo vildt godt, og jeg fatter ikke at tabet af pæresyltetøjet har kunnet ødelægge glæden ved syltetøj for mig – jeg er hooked igen!

IMG_3687Her poserer Ninjaman bag pigernes hjemmelavede syltetøj.

Syltetøjsfremstilling er ikke engang særligt svært, opdagede jeg til min store overraskelse. Inde i mit hoved var den slags nok en videnskab, som kun min farmor og andre kloge mennesker vidste hvordan fungerede.

Jeg hjalp mindstebarnet med at lave hendes jordbær-hyldeblomst syltetøj, og opskriften var som følger:

– kog et kilo jordbær møre. Skru ned for varmen lige før det når kogepunktet.

– tilsæt et halvt kilo sukker og to tsk melatin, og kog det ti minutters tid. Det må ikke boblekoge, men holdes på ca 80 grader.

– smid et par spiseskefulde hyldeblomster i og kog dem med et par minutter.

– hæld den varme syltetøj på skoldede glas.

IMG_3690

Vores sommerferie starter lige om lidt, og vi har allerede planlagt at lave syltetøjseksperimenter med hybenroserne fra stranden – og hvad vi nu ellers falder over af bær og frugter. Det er jo sjovt!

indlægget er ikke betalt, men vi var inviteret med til jordbærhalløj af “den gamle fabrik”. Marmelade-entusiasmen er vores egen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *