Om at blive hundeejere – gode råd ønskes

I mange år har mine mellempiger plaget om at få en hund, eller bare et tilsvarende nuttet væsen. Mindstebarnet er også med i plagerierne, og havde allerede som fire årig styr på hvordan man træner hunde, og vi har passet hunde for venner flere gange. Det sidste år har min moster trænet en hvalp der skal være førerhund, og det at se ungernes glæde og engagement i den hund har overbevist os: vi er nødt til at få en hund – snart! Vi har tænkt på det i flere år, og hvis vi skal nå at få en mens børn stadig brænder for det, skal vi nok til det.

Jeg savner også at have noget småt og nuttet i huset, og tror en hund vil hjælpe på min trang til at plage om at lave en efternøler, og Ninjaman er enig. Eneste uenige er teenageren, der aldrig har kunnet lide dyr, men hun har accepteret det, så længe hun ikke behøver samle lorte op. Og ingen kan vel stå for en hundeven, når den først er flyttet ind, vel?

IMG_1139

Det bedste ville være hvis vi kunne få en op til sommerferien, hvor vi er hjemme næsten syv uger og kan få den til at føle sig tryg ved os – men for pokker da, hvor er det svært at finde ud af hvilken slags hund vi skal have!
Både Ninjaman og jeg er vokset op med hunde – jeg med større hunde som labrador og grand danois og en enkelt stædig gravhund – og Ninjaman med forskellige typer gravhunde, men vi kan ikke finde ud af hviken hunderace der vil passe bedst hjemme hos os.

Vi er enige om at:

– den ikke skal være for stor. Bare sådan mellemagtig. Når vi har besøg af schæferhunde og labradorer fylder de alt med deres store kroppe og viftende haler, i vores lille rodede hus, og vi vil også gerne have en hund pigerne med tiden selv vil kunne gå tur med.

– den ikke skal være langpelset, så der hænger lort og snavs fast på den, eller den skal have særlig pelspleje

– den ikke skal være sådan en lille tynd bjæffemaskine, men gerne lidt dellet og robust.

– den skal være kælen og doven, for det er mere en pelset baby end en aktiv træningsmakker vi ønsker os. Den må gerne gide lære tricks og gå tur, men skal ikke have behov for tusind kilometers løbeturen flere gange om dagen.

Vores absolutte favorithunderace er franske bulldogs. Vi har passet en flere gange, og den har den dejligste personlighed, gode deller at nulre og ser grim-sød ud på den rigtige måde – men de er kendt for at have dårligt helbred og døje med astma og rygproblemer, så vi ved ikke om vi tør få sådan en, og risikere at skulle miste den tidligt…

IMG_1138

Næstfavorit er miniature bullterrier, men det er mest fordi de også er grim-søde at se på. Til gengæld er de aaaalt for dyre, og vi ved ikke nok om deres personlighed…

Det behøver ikke nødvendigvis at være en hvalp, men den skal ikke være alt for gammel, for vi vil gerne have den i mange år. Det behøver overhovedet heller ikke være en racehund, men gerne en blanding af to gode typer eller lignende. Må godt minde om fransk bulldog, men være sundere.

Er der nogen af Jer der er hundeeksperter, og kan fortælle os hvad vi skal se efter, eller foreslå gode mellemstore hunde? Eller måske endda – håbe håbe – har en hvalp til salg lige omkring sommerferiestart?

(Hunden skal iøvrigt hedde Winston, har mellempigerne bestemt.)

(Visited 812 times, 1 visits today)

92 thoughts on “Om at blive hundeejere – gode råd ønskes

 1. Altså, jeg ved absolut intet om hunde, men det skal da ikke forhindre mig i at kommentere… Er det ikke noget med, at man helst skal vælge gadekryds, fordi de fleste racehunde er disponerede for forskellige sygdomme og skavanker?
  Personligt er jeg helt forelsket i beagler, men de kræver vist en del gåture – til gengæld skulle de være gode familiehunde og fås vist også krydset med mere dovne racer…

   • Gadekryds er fine men det en myte at de er sundere en race hunde, ja nogle racer er disponeret for nogle sygdomme (har øget risiko), det kan man forebygge ved godt valg af hund m.m. hos et gadekryds har du risikoen fra begge sider af genpuljen, og kender derfor ikke risikoen.
    Det er på mange måder svære at vide hvad man får, også med hensyn til sind og pels.
    det sagt gadekryds er lige så skønne og gode hunye som racerene hunde.

 2. Giga-mega hundenørd her! 🙂 Har ikke børn endnu, så min hund (australian shepherd) er min store passion og det tog os over et år at finde den rigtige (så længe behøver det bestemt ikke tage). Jeg håber nogle af disse råd kan bruges, og så synes jeg i øvrigt det er nogle rigtig gode overvejelser I har lavet jer – ikke mindst i forhold til helbredsproblemer.
  Det første jeg tænker er umiddelbart en dværgpuddel, som I kan købe en trimmer og holde kortklippet selv. De er dog meget intilligente og vil kræve noget mental stimulering (lære tricks, en masse aktivitetslegetøj osv). Ellers er en Cavalier King Charles Spaniel et rigtig godt bud på en familiehund. Vær opmærksom på at de fleste hunde med næsen i kraniet kan få vejrtrækningsproblemer. Den rigtige hvalp i et dansk-svensk gårdhunde kuld kunne også være et bud.

  Desuden vil jeg anbefale ALLE (som i, det burde næsten være obligatorisk) at læse Ethics and Ethology: For a Happy Dog af Anders Halgreen. Den giver en helt grundlæggende forståelse af hunden som dyr, afliver en masse myter om fx “du skal være alpha” osv. Og så klæder den en rigtig godt på til at være kritisk overfor de mange mere eller mindre autoriserede hundetrænere der findes. Det er den mest fagligt seriøse og opdaterede bog jeg har kunnet finde. (dog skrevet i et sprog, der er for alle)

  Desuden ville jeg se dokumentaren “Pet fooled” der giver et godt indblik i hundemad og hvordan man kan træffe virkelig vigtige kostvvalg for ens hund.

  Det lyder som en rigtig god ide med ferien. og husk at alene hjemme træneing skal ske meget gradvist. Vi havde super god erfaring med et meget neddæmpet farvel ritual hvor vores hund får en langtidsholdbar snack lige inden vi går ud af døren – den skal være god nok til de gider selv når de er alene (vores får en klov som vi har stobbet med råt kød og frosset ned, som hun bruger tid på at slikke ud.

  Til slut: Dette er totalt en smagssag, men jeg vil personlig helst have en ren race, da jeg så ved hvad jeg går ind til og hvad hundens gener fortælller den den skal (vil den fx gerne jage med øjnene, er den programmeret til at gø når den hører fremmede osv). Men også her er det vigtigt at spørge grundigt ind til forældrene og hvad de gør for at socialisere de små hvalpe før de kommer til det nye hjem osv. Med en blanding skal det også helst være muligt at spørge ind til forældrenes temperement og sygdomshistorie osv. En ren hund er dyr, men det kræver rigtig meget at lave en god sund hvalp og jeg vil gerne betale nogle tusind mere for at mit nye familiemedlem har så godt et udgangspunkt som muligt, for at være sund og rask, fysisk som socialt. En god opdrætter vil også hjælpe jer med at matche den i kuldet, der passer aller bedst til jer, og I er inbefattet af en masse regler, samt at de fleste vil tage hunden tilbage såfremt matchet skulle vise sig at være helt skævt. Det kan VIRKELIG betale sig at vælge med fornuften og ikke med hjertet/øjnene. Du kan fx risikere at den søde krudtugle der løb dirkete hen til jer og hoppede på skift fra den ene til den anden bliver så højtkørende at den burde være hos nogen der fx dyrker konkurrencer eller andet.

  Held og lykke med jeres familieforøgelse 😀 Er sikker på den vil nyde alle jeres unger

    • Tak – de er så lækre og kloge, dog tog det mange overvejelser om det gik for det er en forholdsvis krævende race, og selvom hun går rigtig pænt med mig, ville jeg aldrig lade et barn gå med hende grundet den minimale risiko at hendes vogterinstinkt kicker ind ved mødet med den forkerte hund/eller forkerte ejer. Der er for meget power bag til jeg synes det er ansvarligt at lade børn gå med hende 🙂 På trods af hun er en meget veltilpasset hund, og de får slvfølgelig lov hvis jeg går ved siden af 🙂

     Så jeg ville ikke anbefale racen til en familie som jer, medmindre det var fordi I voksne havde en hobby den passede super til (vandring, hyrdning, rally). Men det lyder også til I har sat nogle gode kriterier ift. type af hund 🙂

     Til sidst vil jeg foreslå at I går til Rally træning i stedet for agility/lydighed. Det er klart her jeg synes man får flest øvelser der er super anvendelige i hverdagen (vente, plads, sit, dreje om hjørne osv.)

   • haha godt det kan bruges 🙂 Jeg gik full on nerd da vi fik hund og viden har virkelig fået os langt og med en fantastisk familieforøgelse. Kun glad for hvis I kan få en tyv-start på hundeverdenen ud af mine nørderier 🙂

 3. Jeg har altid været retriever-typen. Det er ligesom safe choice ift temperement de der labrador og Golden. Men nu har jeg hovedkuls forelsket mig i Basset Fauve de Bretagne. Åh hvor er den nuttet??????…

 4. Jeg ved absolut ikke nok til at give konkrete bud på en hunderace, der kunne være helt rigtig til jer, men vil bare give et tip videre om at man kan teste sig frem til det flere steder på nettet. Fx linker Hundeleksion.dk videre til forskellige tests her: http://www.hundeleksikon.dk/racetest.html 🙂

  • Den ser skøn ud – men der står at den har det med at stikke af og er meget aktiv og kan være uvenlig over for andre hunde?

 5. Hundetosse her! Jeg kan anbefale at youtube forskellige racer. Animal Planet har lavet nogle rigtigt fine raceportrætter på rigtigt mange.
  Udover det kan jeg også anbefale at holde øje med DBA og forskellige hundefacebookgrupper. Jeg fandt min egen hund via DBA, en 9mdr gammel Westie.
  Det kræver selvfølgelig at man ikke tager den første den bedste, men bruger lidt tid på at følge, hvad der kommer:) Jeg tror i øvrigt ikke jeg kender nogen der er taget ud for at se på hvalpe, uden at købe en fra kuldet, så tro ikke at I kan stå imod og bare tage ud og kigge:)

  Hvis I godt kan lide en fransk bulldogs væsen, skal I nok generelt holde jer fra terrier-racerne. Terrier-racerne kræver generelt noget mere træning/stimulering og motion for at være en glad hund. Personligt elsker jeg netop terrierracerne, som giver lidt mere modspil, men det er en smagssag. Franske bulldogs og mops er jo enormt populære racer.

  I øvrigt er det godt at være opmærksom på, at kræver de ikke klipning, så fælder de. Så man skal lidt overveje om man har lyst til at skulle støvsuge flere gange om ugen i fældeperioderne eller om man vil gå til hundefrisøren/lære at klippe selv nogle gange om året.

  Jeg er selv stor fan af gadekryds og selv vokset op med 3 fantastiske blandingshunde. Eneste man skal være opmærksom på, er at det måske giver lidt mere usikkerhed. Både omkring størrelse, udseende og pels, men også sind og sundhed. Man kan være rigtig heldig, men man kan også være uheldig.

  Af racer har jeg ikke mange råd. Bortset fra at Grand Danois jo faktisk er en god race, hvis man ikke gider for meget motion. De er så søde og rolige. Jeg gad godt selv at få en Hvid Samojede, når jeg ikke bor på 4., de er rent hvidt fluff og SÅ søde. Eller Tibetansk Terrier, men de er ikke så udbredte.

  Held og lykke med hundejagten!

  • Tak for dit gode lange svar! Jeg kan også godt lide westie, men min mand synes den er lidt for nuttet?

   • Hahaha, den grund tror jeg aldrig jeg har hørt før. Jeg synes det er ret fantastisk at være omgivet af så meget nut 24/7. De er i øvrigt også gode til små trick, så længe man har ordentlige godbidder, hvilket måske kan være meget sjovt for børn. Med Westies skal man bare passe på med allergi. Min kollegas Westie har græsallergi (!), hvilket sgu gør livet lidt besværligt.

 6. King Charles spaniel er perfekt – den er ikke for stor, men heller ikke for lille, den tilpasser sig sine omgivelser og kan derfor både trives med at være en aktiv og en lidt doven hund, den er venlig og legesyg og man kan lære den trix. Den er dog lidt langpelset – men altså – en hund skal da ikke være kortbarberet – den skal da være en pelset blød bamse 🙂

 7. En af de bedste hunde jeg nogensinde har haft (min famile har kennel på to sjældne hunderacer) var fra en hundeformidling. Altså hvor familer som er nødt til at gå af med en hund får skabt kontakt med nye ejere. For dælen han var den dejligste hund. Og da han var knap to år og kom fra en småbørnsfamilie slap vi for at gå til hundetræning og renlighedstræne ham. Han var super-velafrettet og faldt til i vores familie med det samme. Han blev beskrevet som en puddelblanding, men det må være en meget lille del (pudler er dog ikke en dum familiehund). Så man skal ikke lade sig afskrække af evt. beskrivelser. Dette var dog før internettet, så idag er der vel billeder.
  Jeg er personligt vild med malenois racen, som mine forældre har opdrættet, men den passer ikke til jeres behov.

 8. Australsk labradoodle! En dejlig mild blanding af pudlens intelligens og labradorens familievæsen, og i bonus fælder den ikke, den skal bare klippes et par gange om året. Fås i flere størrelser, vi har en medium der er ca. størrelse cockerspaniel, men de fås også i labradorstørrelse. En skøn hund <3

 9. Jeg ved heller ikke særlig meget om hunde, men jeg har set en uhørt lækker blandingsrace, Cavador, som er et kryds mellem en labrador og en cavalier King Charles. De ser dæleme kære ud og skulle have familievenlige egenskaber fra begge racer❤️

 10. Jeg synes, det er en rigtig god ide at vælge noget i en mellemstørrelse. De store hunde er ofte dyre at gå til dyrlægen med, fordi de koster meget pr gang man er der (og de er ofte disponerede for bl.a. hoftedysplasi og gigt). De er desuden ofte dyre at fodre på, fordi de selvfølgelig spiser mere end en Chihuahua.
  De små er dyre at gå til dyrlægen med, fordi man ofte skal afsted mange gange (mange af dem er disponeret for ekstremt dårlige tænder og løse knæskallen).
  Jeg fraråder på det kraftigste de fladnæsede racer. Det kan godt være, det er nuttet, når de grynter og snorker. Men set ud fra et professionelt synspunkt, så er det omtrent lige så nuttet, som når små børn ikke kan trække vejret.
  Desuden kommer de fladnæsede hunde ofte med meget udstående øjne, som nemt bliver problematiske på den ene eller anden måde.

  Flere i kommentarerne nævner Cavalier King Charles Spaniel som er godt bud, og ja, det er en sød race med et godt temperament, men hos dyrlægen ser vi dem ofte med hjerteproblemer. Desuden synes jeg, at den grænser til at være langhåret, som var et af de ting, du/I ikke ønsker.
  I øvrigt samme historie med gravhunde.

  Ofte blander folk forskellige racer for at lave “designer-hunde” som angiveligt skulle have “alle de gode træk” fra de blandede racer. Jeg kan godt afsløre, at tilfældet ofte er, at man i stedet får alle problemerne i stedet.

  Og så skal du vide, at en hvide hunde med allergi sandsynlighed kommer til at koste din pensionsparring og en 5 cifret kassekredit, samt et års forbrug af dårlige undskyldninger til bankmanden i dyrlægereninger. De fejler ALT(!!!) og er disponeret for en nærmest uendelig mængde af allergier. Og når du er færdig med at betale dyrlægen, så kan du så bruge ninjamans pensionsparring på allergifoder, loppeforebyggende midler, økologiske hundeshampoer osv osv osv…

  Jeg har ikke er egentlig forslag til hvilken race I bør vælge. Skulle jeg selv vælge, ville jeg vælge et gadekryds eller en af de racer som ikke er “på mode” i øjeblikket (så bliver der nemlig for det meste kun avlet på de sunde dyr i stedet for at avle på alt, og dermed både over-avle og indavlet) sidder rigtig mange fine hunde på de danske internater, som trænger til et nyt hjem og en kærlig familie, det er helt sikkert værd at tage i betragtning.

  Jeg håber, I finder den helt rigtige hund for jer!
  Mvh dyrlægens klinikdame

  • Tusind tak for dit grundige svar! Talte netop med en dyrlæge om noget af det samme, da vi fik aflivet syg hamster for nogle måneder siden. Det giver god mening at høre jeres erfaringer med i overvejelser, for i ved jo med sikkerhed hvad i ser mest af problemer. Hvad tænker du om Boston terrier? Ser i mange af dem også?

   • Undskyld det alt for sene svar, jeg kunne ikke huske hvilken blogger, der havde skrevet indlægget om hunde (jeg følger er par stykker, og måtte til sidst Google mit brugernavn, for at finde det)

    Jeg må indrømme, at jeg faktisk ikke har set så meget som en eneste Boston Terrier på jobbet det sidste år.
    Det udelukker selvfølgelig ikke, at de er der, når jeg har fri, men det betyder, at det ikke er nogen, vi opererer på ret tit!
    Det betyder desværre også, at jeg ikke kender ret meget til racen, fordi jeg ikke møder ret mange af dem i min hverdag, men så vidt jeg husker, så er de ikke så slemt fladnæsede, og grynter ikke så meget (=de kan trække vejret), men du må ikke hænge mig op på det 🙂

 11. Det allervigtigste er at holde sig fra moderacerne. Ja, bulldogs er søde, men de kan vitterligt ikke få luft og kan dø en varm sommerdag af overanstrengelse.. prøv at forestil dig at se på din hund hver dag og vide den trækker vejret gennem et sugerør – så syge er de..

  Cavalier er også søde, men kræver meget pelspleje. Derudover udvikler langt de fleste hjerteproblemer (arveligt) i en tidlig alder.

  Vælg en race, som I sikkert synes er usexet og kedelig, men som er sund! og nem at have. Puddel eller puddelblanding er ikke et dumt valg, Jack russell terrier, dansk svensk gårdhund. Australsk terrier el lign.
  Shiba har et særligt sind og er efter min erfaring ikke den bedste børnehund.

  Hilsen dyrlægen, der ser alt for mange syge bulldogs, som koster alt for mange penge og har en elendig livskvalitet..

  • Jeg kan også godt lide dansksvensk gårdhund, men min mand synes de er for spinkle. Nu overvejer vi bostonterrier. Den anbefalede en her, men vi kendte dem ikke. Har du erfaring med dem?

 12. Kig ud forbi internater. Så er de dyrlæge tjekket og de ved hvilken hund, der vil passe bedst til jeres familie. Og de sælger ikke dyr, til et hjem de ikke tror det vil passe ind i.

 13. Da jeg læste din beskrivelse tænkte jeg med det samme, at i da skulle have en fransk bulldog! Bedste hund efter min mening, vidste ikke de døjede med helbredsproblemer, er det ikke mere mops der gør det?

 14. Jeg har selv en labrador, men grundet anden bolig og børn engang ude i fremtiden minder mine ønsker om en fremtidig hund rimeligt om jeres, så jeg er begyndt med researchen, selv om det ligger mange år ude i fremtiden. Selv om pelsen skal klippes regelmæssigt vil jeg lige ligge et godt ord ind for en shih tzu. En ekstrem børnevenlig, kærlig hund, som samtidig er vild med at lære tricks (http://www.hunderacer.info/hunderacer/shih-tzu/). Pelsplejen er nok et minus for jer, men ellers lyder det som om, at den ville passe godt til jer. Det er altså en fantastisk hunderace. En Haveneser (Bichon Havanais) har jeg også kun læst og hørt positivt om. Den har ligesom shih tzu’en også er stort behov for pelspleje, mens størrelsen, temperamentet og energiniveauet passer præcis til, hvad I søger. Desuden kan jeg kun istemme mig begejstringen for en Cavalier King Charles 🙂

 15. Vi har en cavalier King Charles – den perfekte familiehund. Hun er en rigtig puttehund og vil helst være der hvor vi er – og helst meget tæt på. Hun kræver ikke det store, elsker at lære kommandoer og lystre nemt.

 16. Hej ?
  Jeg har selv 4 børn i alderen 7-15 år. En af mine piger har pelsdyr allergi – så vi havde slet ikke regnet med at kunne have dyr. Vi blev anbefalet Lhasa apso – og ham kan hun lykkeligvis godt tåle. Han er simpelthen det sødeste sjoveste kærlige væsen, med den bedste humor, hvis man kan sige det om en hund. Han fælder ikke – skal så til gengæld klippes 4-5 gange om året. Prøv at Google typen – se dem m kort pels – de er nuttede ? Held og lykke med det – og tak for en skøn og altid opmuntrende blog!

  • Så søde med kortklippet pels! Blev dine børn testet for allergi inden? Det er mine ikke blevet. Bør man det?

   • Nej de blev ikke testet – vi vidste at vores yngste datter var allergisk overfor pelsdyr – og havde af samme grund afskrevet nogensinde at skulle have et. Men så mødte min mand en familie med en multiallergiker – som kunne tåle deres Lhasa apso. Vi prøvede så at udsætte vores datter for Alfred som vores hund hedder – og lykken var stor da der ingen allergisk reaktion kom – og så glemte vi alt om hvad vi for længe siden havde lavet af aftaler om hvor gamle børnene skulle være før vi fik et eventuelt dyr – så vi fik Alfred da den yngste af vores børn var 3 år – det var sgu lidt vildt – vi har slet ikke forstand på at opdrage hunde – men det er nu gået ret godt, og jeg , som ellers var kattemenneske, er også blevet rigtig glad for ham.
    Jeg tror ikke at man kan tjekke for alle hunde – for det er forskelligt hvad man er allergisk overfor .

 17. hvad med en boston terrier, helbredsmæssigt er de ikke meget bedre en den franske bulldog, men ifølge vores dyrlæge er de lidt bedre.
  De er lidt mindre en den franske bulldog, men ellers ligner de meget godt.
  Vores lille dame bruger det meste af dagen på at sove, helst liggende under dynen sammen med en af os eller oven på os. Hun gør aldrig og gider ikke gå tur hvis det regner eller er koldt. Det skal helst være tyve grader, solskin og vindstille. Og det er vi ganske enige om??
  Af ulemper kan nævnes snorken (højlydt) og nogle yderst slemme prutter (det gør dog at man altid har nogle at skyde skylden på)
  Vores er syv år og er præcis ligge så stivbenet nu som da hun var hvalp, de bliver vist nok jævnt gamle.
  Næste gang skal vi have en udstoppet hund ellers bliver det alt for meget arbejde overhold til hende vi har nu.

  • Og der er ingen pelspleje overhovedet og det er minimalt hvor meget hun fælder, hun fælder en smule i efteråret og i foråret, men eftersom de ikke har underpels er det virkelig ikke ret meget.

 18. Vi har en fransk bulldog og elsker den for det søde hoved og den sjove personlighed – men har allerede været til dyrlæge en del gange her det første halvandet år med forskellige småting som øjenbetændelse, hårsækmider og andre småting. Til sammenligning har mine svigerforældres labrador ikke været ret meget til dyrlæge i sit over 10 år gange lange liv. Tror dog mange af de gængse fransk bulldog-problemer kan undgås ved at vælge en god opdrætter; men der vil vist altid være et halvsvagt immunforsvar.

  Hvad med en Boston terrier? Den synes jeg minder lidt om en fransk bulldog i udseendet og den skulle også være rigtig god i familier! Tjek evt koebhund.dk for at læse mere om racerne 🙂

  Mit bedste råd ifm at få en hvalp er at være hurtig til at begynde at gå fra den i små intervaller – selvom I har ferie fx. Vi fik vores hund op til jul og var ikke opmærksomme nok på vigtigheden i at lære ham helt fra starten, at der altså ikke sker noget ved at være alene og menneskene går fra en. Ved næste hund vil jeg begynde på dette allerede efter 1-2 dage.

  Held og lykke med det 🙂

  • Tak for gode gå-fra-hvalpe-råd! Det vil vi huske. Boston terrier lyder rigtigt god, den ser vi på nu!

 19. Uhh vi har desværre allergi herhjemme så kan ikke få hund. Men hvis jeg kunne skulle jeg have en yorkie eller en westie. Den franske bulldog er skøn. Men den har altså så meget knas med helbredet at det efter min mening ikke burde være tilladt at avle flere. Det samme med cavalieren.

  Jeg vil anbefale jer en internatshund og så at læse mere her
  http://www.dyrenesbeskyttelse.dk/hvad-gør-vi/familiedyr/hunde

 20. Fransk buller basse! Har en som desværre har fået nyt hjem af forskellige årsager. Han var der, da jeg fik min ældste pige og var sååååå tålmodig – selv da hun som 1 årig synes det var spændende at stikke en finger i hans øjne, næse, mund og ører.
  Franske buller er hundeverdens svar på en kaktus! Mens jeg studerede sad han ofte på mor store skrivebord som en kat. Ville heller holde sig i x antal timer end at gå ud og tisse, hvis det regnede. Han var mega aktiv ude, men det dejligste puttedyr hjemme i sofaen!
  Som alle andre hunde så få tegnet en forsikring på dem. Det er kun nogle helt bestemte ting forsikringen ikke dækker med de franske sådan noget som kejsersnit. Men det kan du jo undersøge nærmere. De kan blive ret stærke, så det er med at få trænet dem til at gå pænt fra starten ellers trækker de afsted med ungerne – men det gælder sådan set hvilken som helst hund, som ikke har lært at gå pænt. Han gøede aldrig. Vi havde naboer i den gamle lejelighed, som aldrig opdagede at vi havde ham boende…han gøede kun som advarsel, et enkelt vuf, hvis folk stod for længe foran vores hoveddør og han ikke kunne genkende stemmerne. Fransk buller stemmer jeg klart på!

  • Glemte at sige at de fiser noget så grusomt. De er pil rådden indeni. Vi har døjet med ørebetændelse som forsikringen har dækket. Ingen pels problemer. Lidt problemer med svamp mellem poterne, men det hjalp ved at tørre hans poter af efter gåture, når det var vådt. Ikke noget som skulle behandles.
   Jeg troede ikke at franske buller kunne blive så gamle. Men drengen er alligevel ved at ramme de 10år og han er lige så dejlig som altid ❤

  • Årh jamen de er også så søde. Og gode personligheder. Men jeg tør ikke risikere det med helbred. Min dyrlæge sagde det var dem de så flest af

 21. I mine øjne er mange af de racer der er nævnt her i kommentarerne ikke i kategorien mellem/mellemstørrelse, men små.
  Jeg vil foreslå en tysk pincher, da den i mine øjne opfylder mange af jeres kriterier;
  – familievenlig, kærlig og loyal
  – mellemstørrelse
  – pelsen kræver minimal pleje
  – aktivitetsniveauet kan være et minus, men med tilvænning allerede fra den er hvalp kan man vænne den til et passende/moderat niveau
  Der er vist ikke mange opdrættere herhjemme men tjek evt. http://lillaenebys.se eller http://m.dba.dk/tyske-pinscher-hvalpe-til-s/id-1025716979/
  I kan også tjekke dværgpinscher hvis i er til en lidt mindre hund, den er dog ret energisk men kører hurtigt træt og elsker at ligge og nusse og sove hos en som en lille baby 😉

  • Dem havde mine forældre da de var unge. Har hørt meget godt om dem, men min mand vil ikke have en der er så tynd i det.

 22. Vi anskaffede os for 8 år siden en fransk bulldog og har aldrig haft det mindste problem med den….udover at den snorker lidt. Vi er ret vilde med det lidt nuttede-grimme udtryk og den er en super familiehund. For to år siden fik så yderligere en bulldog, denne gang en engelsk bulldog som jo er større end den franske. En supersjov og glad hund der bliver ved med at være legesyg og samtidig er lidt doven. Når det regner gider den altså ikke gå ture, og har vi gået en lang tur en dag, så vil den altså gerne slappe lidt af dagen efter. Masser af humor og personlighed…..og ingen sygdom. Ved godt at begge hunde har dårligt ry, men så har vi måske været heldige. Glade hunde og børn her i huset.

 23. Tænker i skal gøre flere ting
  1) skaf bøger om hunde racer og vælg alle 5 I tror er rigtige (skriv på papir) sammenlign senere
  2) tage tests som den på ddks hjemmeside til inspiration (samme princip som ovenfor)
  3) lav liste med hvad I forventer af hunden (vægt, pels, sind m.m.) og hvad I kan tilbyde hunden.

  nu skulle i gerne have en god liste.
  Så det tid til at tage på udstilling og besøge opdrætter se på mulige racer (dette kan være ren voksen aktivitet)

  Jeg ville absolut være forsigtig med racer kendt for sygdomme
  det lyder lidt som om i er til rolig men sjov selskabs hund… men mange af disse kræver en del pelspleje… tror dog at en bomuldshund i sind ville være ok til jer… pelsen skulle være nem hvis holdt i bamseklip (men det koster jo so frisør… og jeg gider ikke den pels som næsten skal havde et bad fordi den ser en muderpøl)
  ang pels nogle langhårede hunde r faktisk relativ nemme… tag f.eks. islandsk fårehund dens pels er næsten selvrensende (så bliver den beskidt skylder i den og liger den varmt og tørt i bryggerset til skidtet ligger på gulvet), til gengæld FÆLDER den ca 2 gange om året…. og er også alt for aktiv til jeres ønsker tror jeg (men det var bare et pels eksempel)

  når I siger mellem mener I så ca. 10-15 kg?
  hvis det ikke var fordi avlen har gjort nogle corgier svage i ryggen ville jeg foreslå den race… det vil jeg så stadig men så skal det være en med relativ kortryggede forældre… pelsen er meget selvrensende.
  siden I er til buttet er schnauzer nok ikke jer, der skal der også trimmes et par gange årligt + børste.

   • Ja så lander corgien lige i vægt klassen
    mens bomulds hunde, cavalier King Charles, dværgschnauzer m.m. Alle er for små.
    Når i har jeres liste så skriv den evt. I et indlæg så kan vi prøve at hjælpe.
    tror som nogle sagde at en pude, klippet til nem pleje måske vil være god.
    Hvis I vælger gadekryds så tænk på om det modsatrettede racer der Mixed (der er større risiko for det går galt i hovedet så) her tænker jeg i opgaver(traditionelt set). Også en hvalp bliver ikke nødvendigvis midt mellem mor og far i str. Så 5 kg og 15 kg giver alt der i mellem.
    tror jeg skal lave en indlæg serie om at vælge hund en gang. Måske noget med gæste skribenter også. Ved jeg godt vil havde race beskrivelser. .. der skal jeg havde gæste skribenter.
    nå det var sidespring, god hunde søgning.
    ps Zorro vejer 8 kg, I kunne se på mellem schnauzer ved ikke hvad de vejer.

    • Tak for dine ord. Lige nu overvejer vi faktisk meget Boston terrier, efter mange anbefalinger her i tråden. Har kig på en halvvoksen hund.

     • ved halvvoksen hund… nogle skilder sig af med teenage hunde alder ca. 1-2 år (plus minus alt efter hund) fordi de er ja teenager… og fortæller ikke om udfordringerne med dem (kan direkte lyve) så være meget vågen med omplacerings hund, ekstra vågen ved teenage omplaceringshund.

 24. Hej 🙂
  I min familie har vi haft hund altid – både rene og blandinger og som nogle af de andre siger, så er der en større risiko ved en blandingsrace, fordi forældrene ofte ikke er testet for diverse sygdomme. Hvis det sker med en ren hund med stamtavle, så er du bedre sikret, fordi der er regler. Men igen, det er meget, hvad man er til. Vi har haft 8 hunde i mit liv af alle mulige forskellige typer og den eneste, der nogensinde har fejlet noget alvorligt har været ren… Så man kan jo aldrig vide det. Vi har lige nu den spøjseste blanding på 1,5 år og hun er simpelthen så skøn, en god lille mellemhund.
  Jeg tænker måske en boston terrier til jer, den minder lidt om en fransk bulldog, men er langt sundere. Derudover er der rigtig mange blandinger af bulldogs, mops mm. rundt omkring, så tag et kig på dba, guloggratis og evt. nogle facebooksider. Der er rigtig mange skønne blandinger og måske en for jer 🙂
  Derudover er internat eller videreformidling (en hund, der kommer fra en anden familie) også en rigtig god idé – så kan i måske få en velopdragen hund, der er ovre den værste teenageperiode.
  Held og lykke med det!

  • Det er et rigtigt godt tip med Boston, flere har nævnt dem, og vi er ret vilde med den nu. Tak!

 25. Jeg vil absolut ikke anbefale en fransk bulldog. Min bror og kone anskaffede sig en og der er ikke andet end (helbreds)problemer med den. Den har problemer ved halen så den ofte sætter sig på bagenden og kører rundt for at klø sig. Det kan man så underholde sig med at forsøge at stoppe eller lade ham klø sig til blods. I folderne omkring munden får han ofte sår som skal renses og forsøgt holdes tørre (begge dele nemmere sagt end gjort!). De klør selvfølgelig også, men hans ben er for korte til at nå, så han ligger og gnubber sig på gulvtæpperne i tide og utide (igen, det skal man så stoppe ham i). Desuden larmer han konstant pga. den sammentrykkede snude. Hvis han ikke snøfter/grynter, så snorker han. Vi kunne ikke have ham i soveværelset da vi passede ham – han blev ved med at vække os (vores egen hund sover i soveværelset). Desuden bliver han let hyper når man prøver at være hyggelig med ham. Hvis man forsøger at klø ham på maven ender han fx med at ligge og vælte rundt og fægte vildt med benene. Om aftenen ville han dog gerne ligge og putte lidt.

  Jeg siger ikke at alle franske bulldogs er sådan, men det var absolut ikke en hund jeg gad have boende i mit hus. Jeg synes ikke han var hyggelig at have boende.

  Vi har selv en golden retriever, der er en race som passer godt til os, men med de behov du beskriver, er det ikke en jeg vil anbefale. Jeg synes til gengæld Cavalier King Charles lyder som et rigtig godt bud.

  • Lidt et sidespring, men synes lige at jeg ville nævne at når en hund “ofte sætter sig på bagenden og kører rundt for at klø sig” betyder det som regel at den trænger til at få tømt analkirtler. Det kan dyrlægen nemt gøre og evt. lære ejerne at gøre fremover.

 26. Hvad med en Corgi? Den er da så sød og perfekt i størrelse og sind. Min veninde har en – og to børn – og det virker som godt match. Ved ikke så meget om hunde, så hæng mig ikke op på noget (:

  • Lige præcis, få en corgi <3 den er klog,kælen, ikke aggressiv, minimal pelspleje , familieorienteret og så ser den SÅ cute ud – de korteste og mest nuttede forben i verden og kæmpe ører. Hvis ikke du kender den, så billed google billed google billed google 🙂 og ja, jeg har en Welsh corgi cardigan

 27. Hvor er det spændende med hundevalget! Her er jeg selv vokset op med hund og har også selv et “pragteksemplar” af et gadekryds (japansk spids/Fox terrier – hun ligner og minder mest om japansk spids; semilang pels, spidse ører, vagtgen og trangen til at være tæt på mig og utrolig kærlig, ekstrem intelligent! På minussiden har hun fået dobbelt op på stædighed fra de to hunderacer og hun er ikke verdens nemmeste førstegangshund, da hun en stor del af tiden skal prøve grænser af og desuden kræver hun ret meget aktivering fordi begge racer har været brugshunde. Men jeg ville ikke bytte hende for noget andet, selvom hun indimellem kan være skideirriterende og stædig, men til gengæld vejer det op at hun er så sød og kærlig – men hvis man vælger blandingsracer er det jo ikke altid heeelt til at vide hvad man får! 😉 ).

  Min moster har en korthåret cavalier King Charles og den race kunne måske være noget for jer? Hun er ret intelligent, HVIS man gerne vil lære hende tricks, men hun er mest doven og kærlig og kælen sofahund, som helst bare vil være tæt på sin familie, og har ikke det store behov for lange gåture, men elsker det self som alle andre hunde – og så gør hun ikke rigtigt. 🙂 Hun er ret chill og racen er generelt ret god til børn (-selvom de fleste racer jo kan være det hvis de bliver trænet til det). Og så er racen forholdsvis nem at opdrage på uden at man behøver at tale med store bogstaver (som det indimellem er tilfældet med min hund, som er ret selvstændig af natur).

  Jeg håber I finder den rette hund for jer – men jeg HÅBER sådan at I også vil tænke i mental aktivering af hunden. Synes desværre jeg møder mange i hundeskoven der “praler” med at deres hund kan sove helt op til 18 timer i døgnet – det er så synd for det er kun fordi de ikke bliver udfordret nok mentalt 🙁 Det fortjener alle hunde! 🙂 Uanset om det så er at finde deres mad på græsplænen, i aktiveringslegetøj eller i en gammel cola flaske – så vil de fleste hunde gerne lave noget udover at gå tur og være sammen med familien, uanset race 🙂

  • Mental aktivering gider vi godt. Ungerne elsker at øve tricks med hunde, og vi vil gå til hundetræning og hvalpetræning. Har også fået gode råd fra min moster, der fx gemmer hundens mad, så den kan hygge sig med at søge efter det

 28. Der er store diskussioner i de forskellige raceklubber i forhold til stamtavler og rene racer osv. Men mit råd vil være at vælge en racehund med DKK-stamtavle. Den store fordel med disse racehunde er, at der ofte er lagt et rigtig stort arbejde i at finde den rigtige hanhund til en tæve. Desuden er der også lagt et stort arbejde i blot at få hunden avlsgodkendt. De skal igennem forskellige sundhedsmæssige tjek og undersøgelser. Man kan på nettet finde lister over, hvad de forskellige racer skal tjekkes for, for at kunne avlsgodkendes i DKK. Dette gøres selvfølgelig, fordi man gerne vil sikre, at det er de sunde hunde i racen, der avles på. På den måde kan man håbe, at man i længden kan komme nogle af disse sundhedsproblemer i racerne til livs. Der er nemlig rigtig mange racer, der har nogle sundhedmæssige problemer, for nogle er det albuer og hofter, hos andre ryggen og nogle kæmper med hjertefejl. Så hvis det var mig, der virkelig havde forelsket mig i en race, så ville jeg nok finde en god opdrætter, der har papirer og undersøgelser i orden, og som har lagt et stort arbejde i at finde de rigtige hunde til avlen. Men det er selvfølgelig aldrig en garanti for sunde hunde.
  Derudover vil jeg slå et slag for noget af det vigtigste når man køber hund – nemlig at finde den rigtige opdrætter. Kemien skal være der, og der skal være tillid mellem parterne. Opdrætterne har ofte rigtig meget viden, og det er et godt sted at spørge, hvis der er noget, man er i tvivl om. Hvis man pludselig står med en syg hund, er det også vigtigt, at der er plads og mulighed for at tale om det. Jeg vil også altid råde til at man besøger hunden hos opdrætteren min. en gang før man kommer og henter hunden.

  Og så held og lykke med søgningen af hund 🙂

  • Tusind tak for dine gode, kloge ord! Har gemt dem i dokument, og kan godt se logikken i stamtavle

   • Hvis jeg kunne like andres svar ville jeg like det her 🙂

    Desuden er jeg ret enig i dem der foreslår boston terrier – den havde jeg selv glemt

 29. Hej,

  Jeg har selv haft både bull terrier og bull terrier miniature i 15 år, og selvom det er en utrolig fantastisk dejlig hund, vil den ikke leve op til dine ønsker. Bull terriere er skønne, men de har et højt energiniveau og de er meget længe om at blive voksne og fornuftige; de ødelægger så meget og er meget viljestærke og selvstændige; de gør lige præcis det de selv vil. Du må endelig ikke tage det negativt; det er (for mig) verdens bedste hunderace, men dine børn kan ikke gå tur med en mini buller – de er meget stærke. Vores lille kunne få min søn på 12 år /1,70 m til at flyve efter sig i snoren.
  De er meget familieorienterede og elsker at være sammen med deres flok; de klovner og er altid glade. Det er en skøn hund, men de kan også have rigtig mange dårligdomme, rent sygdomsmæssigt.
  Håber I finder den perfekte hund for jer.

  Kh Lene

  Kh Lene

 30. Hej,

  Jeg bliver nødt til at smide en stemme for en Boston Terrier. Jeg har altid haft store hunde, men da jeg flyttede i lejlighed fungerede det ikke så godt og vi endte med at få verdens nok allersødeste hundehvalp (du ved, helt objektivt set selvfølgelig) sidste sommer. De ligner de franske, men er slankere og har længere ben så de ikke er så bøffede. Og vores har ingen vejrtrækningsproblemer overhovedet eller andre skavanker da hun er blevet testet af opdrætter for de to ting som racen kan være disponerede for. Jeg kan kun anbefale at få sådan et lille væsen. Hun er den nemmeste hund. Sover længe, sover midt på dagen, kan sagtens være selv hele dagen og så er hun en mega hyggehund der helst vil ligge i ske hele tiden. Desuden så gør hun aldrig. Er lidt i tvivl om hun overhovedet kan finde ud af det 😉 Bare lige for at fortsætte smøren, så fælder hun slet ikke! Du er mere end velkommen til at fyre løs hvis du har andre spørgsmål. Jeg er gået all in på crazy dog lady efter det lille væsen er kommet til så rekrutterer gerne fellow dog Ladies 😉 Forresten hvis du vil se hvordan fanden sådan en hund ser ud så kan du se lidt billeder af hende på Instagram (berta_the_boston). Apropos crazy dog lady.

 31. Tror desværre ikke at det kan lade sig gøre at finde en hunderace helt uden helbredsproblemer. De fleste har enten vejrtrækningsbesvær, hjerteproblemer, hofteproblemer eller rygproblemer. Derfor er det vigtigt at hvis man vælger en race der er disponibel for disse problemer, skal man vælge en opdrætter/raceforening der tester forældredyr for disse skavanker. Hvis man vælger en blandingshund er forældredyrene som regel ikke tjekket for noget som helst, hvilket bare giver større sandsynlighed for at hvalpen arver skavankerne fra begge racer.

  Har i overvejet en islandsk fårehund? Den siges at være en af de sundeste racer, da den igennem generationer er avlet på Island som brugshund og ikke ud fra udseendet. Det er en intelligent og meget social hund i mellemstørrelsen som findes både i kort- og langhåret. Den kræver ikke det vilde motion, men aktivering i form af træning og gåture.
  Den har ry for at gø en del, men jeg tror måske at det kommer lidt an på hvad den har oplevet i hvalpetiden. Jeg synes i hvert fald ikke at de ishunde jeg kender gør mere end andre racer.

 32. Jeg smider lige en forsinket kommentar ind her: Jeg kender 3 dyrlæger og har spurgt alle til råds omkring hunderacer. De beretter alle at kortsnudede hunde har mange helbedsproblemet (også Boston terrier) hvilket blandt andet viser sig ved at de færreste kan føde naturligt. King Charles ville være et oplagt valg hvis ikke de også er blevet skam-avlet så meget at de har fået helbredsproblemer både med hjertet og øjenene.
  Selv har jeg valgt en labradoodle som kan fås i lille størrelse. Det er en blanding mellem puddel og labrador og har de gode familievenlige egenskaber fra begge racer. De er lyn intelligente så kræver mental stimulering foruden selvfølgelig også at man ikke kan finde en hund, som man aldrig skal gå tur med i mellemstørrelse som I vil have. Men de er også gode til afslapning og bliver ofte brugt som servicehunde fordi de er så gode til nusning og sociale både med andre hunde og mennesker. Mht pels så fælder de ikke men skal trimmes nogle gange om året, hvilket man hurtigt selv kan lære at gøre med en trimmer (ligesom at trimme håret på din mand). Jeg kan anbefale Sanne Larsen som opdrætter. Hun gennemtester forældrehundene for sygdomme og socialiserer dem godt før man får dem. http://www.labradoodles.dk/30743810

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *