Boganbefalinger – Jeanette Walls

Ud over at ligge i nattøj, spise chokolade og stene “Marco polo”, fik jeg også læst nogle utroligt gode bøger i juleferien.
Jeg er muligvis lidt lastmover-agtig, men de er altså så gode,at jeg er nødt til at anbefale dem videre!

Jeanette walls er en kendt amerikansk journalist, og hun har skrevet en gribende selvbiografisk roman om sin barndom:”Glasslottet” , Forlag hr. Ferdinand .

Hun skriver fantastisk,  og jeg havde lyst til at starte forfra og læse den igen, så snart jeg havde vendt den sidste side!
Bogen behandler eksistentielle værdier, som omsorg og svigt, overgreb og kærlighed, oprør, frihedstrang og vrede.

Walls er vokset op med tre søskende, i en rodet nomadetilværelse, med en begavet alkoholiseret far med store drømme, og en verdensfjern og uansvarlig kunstnermor.

Familien flytter en del, på flugt fra myndigheder  og ubetalte regninger, og børnene klarer sig selv med stor fantasi: fisker madpakker op af skolens skraldespande, finder brænde på gaden, maler benene, så man ikke kan se, hvor der er huller i bukserne.

Deres barndom er præget af ekstreme omsorgssvigt, men forfatteren får også beskrevet bl.a deres tid i ørkenen, på en utroligt fin måde, hvor man forstår at forældrene er begavede mennesker, der på trods, formåede at lære børnene en masse ting: sprog, læsning, geologi, fysik, og at klare sig selv.

Det er en barsk, kærlig, humoristisk og forfærdende fortælling, og man skal unde sig selv at læse den!

image

Jeg fik også fat på en anden af hendes bøger, en biografisk roman om forfatterens utrolige mormor, set fra dennes synsvinkel.
Det er en god historie, om en sej kvinde og et anderledes liv, og bestemt læseværdig – selv om den ikke helt er på højde med “Glasslottet”.

image

“Utæmmet liv” hedder den.

(Visited 123 times, 1 visits today)

11 thoughts on “Boganbefalinger – Jeanette Walls

  • Du er noget så velkommen! Kan du ikke lige skrive hvad du syntes om den bagefter? Håber du kan lide den!

 1. Efter at have læst de andre bøger du anbefalede (Madaddam trilogien) stoler jeg nu 100% på din bog-smag. Så jeg har bestilt den. og den ligger allerede klar, og skal hente den imorgen! Yay!

  • Fedt!:) det gør mig helt vildt glad, at andre kan bruge anbefalinger – elsker at lokke folk til at læse bøger jeg har nydt!!
   Fortæl mig endelig hvad du synes?

   • Har skam også set 6 Feet Under, alle sæsonner, fordi jeg synes den var goood! Og fundet en kjole fra noa noa, og en fra minus, der begge sidder perfekt! Såeh….dine gudsord er ikke spildt på Balle-Lars, eller hvad det er man siger….

 2. Glasslottet er fantastisk.
  Den mor der…! de sidste sider.. Afsløringen..Jorden..
  Jamen det er det der gør at jeg ikke kan glemme bogen.

 3. Læste din anbefaling og lånte bog til godnatlæsning midt i specialeskrivning. Fuldstændig fantastisk bog! Tusind tak for anbefalingen. Den er på højde med “En pige og en dreng” efter min mening. Også lige en tanke.. Sad og ledte efter andre boganbefalinger på din blog? Har du ikke en kategori om bøger? Er måske bare lidt blog-novice, men syns ik lige jeg kunne finde noget?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *