Om sommerfrihed

Da jeg var barn, var min søster og jeg ret imponerede over hvor rig vores halvfætter var.
Det var ikke det at hans families hus havde deres egen private sø, med robåd og badebro, der imponerede.
Heller ikke deres jacuzzi, de mange biler eller hans mors enorme skosamling, understregede for alvor hvor meget rigere end os de var.
Nej: det der fik os til at falde på halen af benovelse, var sodastream-maskinen i garagen.
Der var rækker af små glasflasker, alle slags smage i verden, og når min halvfætter – med verdensmands-mine – satte en flaske i maskinen, og med en brusende lyd tryllede saftevand om til sodavand, til alle sine fætre og kusiner, var vi ved at dø af misundelse.
Psssshhhhhssshhh sagde det, og den lyd, var indbegrebet af rigdom.

Jeg fik min helt egen rigdomsmaskine i fødselsdagsgave, og selv om det her er 30 års tid siden, tænker jeg stadig på min halvfætters blærede garage, hver gang jeg laver danskvand.

Lige nu har jeg tryllet rigdom i mit glas (pssssshssshhh, sagde det), og jeg kan høre mine børn lege sammen, og føler mig lykkelig og rig.
Der ligger en stabel bøger ved siden af min liggestol, og min udsigt ser sådan her ud:

20130710-112016.jpg
Sommerhusliv er det bedste i verden.

Mine børn skændes ikke om hvem der må låne ipad eller bestemme hvilken film de må se, men om hvem der må bruge den gule spand først, eller hvis tur det er til at lægge det gamle puslespil med motiv af sletterhage fyr, i solnedgang.

Der ligger tre ugers sommerfrihed udstrakt foran os, og det er magisk ikke at skulle en skid.

Vi har så lidt tøj med hver, at vasketøjsbjerget aldrig bliver uoverkommeligt; det samme med opvasken: der er så få tallerkener i sommerhuset at det aldrig kan blive en enorm mængde; internetforbindelsen er så dårlig at ingen sf os falder i surf-fælden; der er heller ikke fjernsyn; det er ikke vores hus, så alt der kunne blive repareret eller flyttet rundt på, er ikke vores problem; og vi har sparet op hele året for at have 500 kr mere i madbudget pr uge, så vi kan købe det mad vi har lyst til og endda have penge til overs til is, uden at måtte vende hver en krone.

Vi har gået ture, gravet huller i sand, spist is og tudet over højtlæsning af “Brødrene løvehjerte”.

Ah, the simple life!

20130710-113102.jpg
Venter i på en pointe?
Den slags findes ikke, her i sommerlandet.

Der er bare lyden af bølger; lyden af børn der slås om puslespil; lyden af en mand der laver drinks med isterninger til hele banden – og muligvis også noget lyd fra min feriehjerne, der kæmper med den svære beslutning om hvilken bog jeg skal læse nu.
Jeg har læst de tre krimier jeg havde med (Julie Hastrup, og de var ret gode), så nu er det her min samlede bog-stash:

20130710-114911.jpg
Jeg synes egentlig de lyder lige tillokkende.
Jonathan Franzens “frihed” har jeg fået anbefalet af stort set alle jeg kender, men den er skræmmende tung, og jeg frygter buler i panden, når jeg falder i søvn med den…

J.K Rowlings bog har jeg hørt blandet om, men er spændt på hvad jeg selv vil synes.

John Irving har jeg elsket, siden jeg som barn læste “verden ifølge Garp”, men jeg er altid lidt bange for at blive skuffet over hans nye bøger, da jeg måske forventer lidt for meget af ham…

Jeg har læst meget om Halgrimur Helgassons bog, købte den for en formue, og kan godt lide at gå og glæde mig til den – så havde egentlig tænkt mig at trække pinen lidt, men den frister!

Teser om eksistensen af kærlighed” lyder også ret fantastisk, med et spind af historier der vikles ind i hinanden.

Nå. Er der nogen der gider tage en beslutning på mine vegne, om hvad jeg skal læse først? Så spiser jeg lige en rejemad imens.
Er vild med den arbejdsfordeling!

(Visited 60 times, 1 visits today)

26 thoughts on “Om sommerfrihed

 1. Du skal læse J. K. Rowling, fordi du skal fortælle mig, om den er værd at læse. Du vil være min facitliste!

  • Synes helt klart også du skal læse Rowlings! Folk tager blandet i mod den, men jeg synes den er fantastisk! 🙂
   Knus Gitte, boghylden.wordpress.com (..hvor du også kan finde en anmeldelse af netop Den Tomme Plads 🙂 )

 2. Jeg er lige blevet færdig med Teser om eksistensen af kærlighed og den bog kan bare ikke rigtig beskrives! Hold fast hvor har den irriteret og frustreret mig… Hvorfor? Måske fordi den driller en – især hvis man er historienørd! Men jeg vil så absolut anbefale den! Den er nemlig skrevet på en rigtig god måde, så man egentlig lidt føler, at man bliver fortalt en historie – som i gamle dage, når man sad på oldefars skød og han fortalte historier fra sit liv… – og så giver den nogle gode tanker og får i alt fald min hjerne igang, når der bliver nævnt episoder eller personer fra Verdens/europæisk historie. – og ja, jeg kan godt lide den og jo de fik mig til at smile og blive glad! Den bringer en masse følelser frem – og det skal en bog gøre ved mig 😉

  Jeg blev fascineret over bogen – den er ikke perfekt, men den er bedre end jeg forventede! – hvis du kan vente kommer der en boganmeldelse på min blog i morgen 🙂

 3. Jeg fik en klump i halsen af at læse din beskrivelse af Lykken, fik næsten duften af græs og sol i næsen, og lyden af en humlebi i ørerne, – nyd det! :,)
  Mht bøgerne blev jeg rigtigt, rigtigt glædeligt overrasket over Den Tomme Plads. Jeg elskede Harry Potter-bøgerne, selvom jeg ellers ikke er til fantasy, men fordi de minder så meget om Brødrene Løvehjerte, men var…lidt skeptisk overfor en “rigtig” voksenbog af hende. Den er så fin. Hendes styrke er personbeskrivelserne, og i bogen beskriver hun alle disse ubehagelige, usympatiske, misundelige, griske, dobbeltmoralske, hævngerrige, egoistiske mennesker, så man får lyst til at give dem et knus og sige: Det er ok, du er ok, du må godt være her!
  Jeg lånte den på biblioteket, men købte den bagefter, for den skal stå på min reol i papirsform, selvom jeg ellers er til e-bøger.
  God fornøjelse!

 4. Jeg holder på John Irving, selvom jeg har det lidt lige som dig ang. forventninger til hans bøger.

  Jeg også kun hørt godt om Franzens “Frihed”, men nåede selv kun halvt igennem. Så måtte jeg give op, selvom det er noget jeg meget nødigt gør, men jeg kunne bare ikke mere. Jeg følte virkelig, at jeg mistede kostbar tid, hver gang jeg tog bogen frem. Ved ikke ikke helt hvorfor, men jeg er også det eneste menneske i hele verden, der ikke er faldet i svime over “Jordens Søjler”, så lad da endelig ikke min ydmyge mening tage modet fra dig 😉

 5. Jeg færdiggjorde “teser om eksistensen af kærlighed” for et par måneder siden. Jeg havde en helt speciel følelse i kroppen da jeg blev færdig, en blanding af spænding, rastløshed, irritation, glæde osv. Det er svært at sætte ord på, og det eneste jeg dengang kunne skrive var: “Jeg elsker behovet og lysten til at starte forfra i en bog, man lige har færdiggjort, fordi der var så meget man fik med, så meget man ikke fik med, så meget at give videre og så meget at blive klogere på”.
  Jeg er slet ikke historie-interesseret som Sasibe, så (fejlagtige) detaljer om tiden, årstal osv. går direkte hen over hovedet på mig. De til tider skøre fortællinger og personerne i bogen er fantastiske! Den indeholder (til trods for tidsforskydelsen) mange genkendelige elementer som sætter tingene i perspektiv.
  Jeg er slet ikke færdig med Teser om eksistensen af kærlighed. I min bog fortjener den en 2. gennemlæsning.

  Hvis du stadig er i tvivl om hvilken bog du skal læse, kan du jo gøre som mig (bibliotekar) – start med den bog, hvis forfatters efternavn kommer først i alfabetet. Så er der styr og orden på tingene 😉
  Ha’ en dejlig sommerferie!

  • Tak for dit gode svar!!
   Glæder mig til den.
   Men starter med “den tomme plads. Blev lidt for nysgerrig på den, efter kommentarerne her

 6. Jeg synes, du skal læse “Den tomme plads” og så vil jeg glæde mig til din anmeldelse af den (har endnu ikke selv læst den, men den er på min liste).
  Jonathan Franzen kan jeg ikke anbefale… jeg skrev engang dette om Frihed;

  Franzens “Frihed” er blevet hypet af et samlet både dansk og amerikansk anmelderkorps. Med forventninger opbygget af: “Skriver sig direkte ind i verdenslitteraturen” og “[… ] et hovedværk i amerikansk litteratur” var det således næsten umuligt ikke at blive det mindste skuffet, men skuffelsens grad har overrasket mig. “Frihed” er en velskrevet og interessant samtidsroman om den dysfunktionelle Familien Berglund og om den individuelle friheds pris – bevares – men den fremstår samtidigt som en desperat Franzens fremturen med konspirationer og politiske brandtaler, som forplumrer den handlingsmæssige fremdrift i romanen. Måske er “Frihed” bare for amerikansk til min smag. For lang, for hypet, for selvhøjtidelig, for meget.”

  Men ikke mange er enige…

  God ferie under alle omstændigheder 🙂

  • Det gør jeg! Tak!

   Men nu er i to, der nedstemmer “frihed”… Er spændt på at se hvad jeg synes selv – men den trækker lidt mindre nu;)

 7. Ingen boganbefalinger fra mig, men en kommentar til rigdom set i børnehøjde + nu mindes jeg om, at da jeg var barn investerede mine forældre i en SodaStream maskine. Deres undskyldning var, at så kunne min søster og jeg få billigt sodavand om lørdagen (f.eks. hvid cola – HVID cola!), men jeg har dem dog mistænkt for også at pleje egne interesser, for jeg husker tydeligt at deres forbrug af Campari steg voldsomt.
  Vi boede anderledes end de andre på vejen (loppemarkedsfund, Marimekko og leje-kunst fra Riskær Pedersens fars Kunstbibliotek) og jeg var en rigtig møgunge, for jeg følte ikke at vi boede “fint nok” i forhold til vores naboer. Så når jeg kom benovet hjem fra mine legekammeraters velfriserede hjem, plagede jeg som regel om smukke gardisette røvballegardiner, kunstige blomster, charterrejser til Spanien, hæklede toiletpapir skjulere formet som hatte (!) og campingvogne. Jamen altså…

  • Ha! Jeg havde det lidt på samme måde mht rigdom i børnehøjde, altså med den undtagelse at soda stream-maskinen var én af de ting, jeg misundte de andre. Jeg boede i Høje Gladsaxe i 70’erne, og hjemme hos os var der bøger. Min mor sparede op til Jacobsen, Wegner og Mogensen, og hver tredje måned gik vi op på kunstbiblioteket og byttede billedet over spisebordet til et nyt (genialt koncept, i øvrigt findes noget lidt i samme stil, bare opdateret, i http://www.demoteket.dk). Vi tog på sommerferie på sygeplejerskernes pensionat i Blokhus og spiste fru Clemmesens frugtsalat, og så opera på en torsdag for en femmer helt oppe under loftet på det kongelige, og jeg ville bare ha’ soda stream, kassebukser, tapet med solnedgang over Tahiti, sommerferier med grisefest på Mallorca og Beta Max-maskiner ligesom de andre!
   Det, jeg tror, er min pointe, er: til jer mødre, der synes, jeres børn altid brokket sig og ikke forstår det, I gør får dem, – en dag vil de forstå og værdsætte det! 🙂

 8. Det lyder til at være et helt perfekt sted at holde sommerferie 🙂

  Vi har løst opvask problemet herhjemme ved at pakke halvdelen af tallerknerne ned, så vi ikke kan producere en monster opvask 😛 det kan anbefales 😉

  Rigtig god ferie, må vejret blive ved med at være lige så skønt resten af jeres ferie ☀

 9. Når du er færdig med Rowlings tv-serie på bogform (det er ros), synes jeg du skal læse Kvinden ved 1000º – den er god, rigtig god.

  • Tusind tak! Er faktisk gået i gang med dem begge – synes der er lidt mange personer at holde rede på i Rowlings, så læser i den anden når jeg er for træt til det;). Den virker ret fantastisk!

   • Kvinde ved 1000 er fantastisk. Elsker den halvdel jeg fik læst inden den skulle retur til biblioteket. Mon man skulle investere, eller købe is for pengene… What to do?

 10. Du har vist allerede besluttet dig, men vil bare anbefale John Irving. Jeg er meget meget stor fan, var lidt skuffet over Sidste nat i Twisted River, men synes bestemt han er tilbage på sporet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *