Om hunde og gamle damer

I ti år, har vi hele tiden haft mindst et barn under 3 år i huset, og selv om det selvfølgelig kan være hårdt i perioder, er der også noget enormt dejligt over, at et lille menneske har så meget brug for en, gerne vil sidde og nusse, og bliver så lykkelig når man kommer hjem.

Vi er helt færdige med at lave babyer, men nyder alligevel mindstebarnets “babyhed”, og er lidt vemodige ved tanken om, at hun, lige om lidt, er lige så langlemmet, selvstændig og sej som sine søstre, når nu det er så hyggeligt også at have en tyk lille kælen semi-baby.

De store piger har det på samme måde med hende, de kan tale meget om hvor kært hun taler, eller sidde og falde i svime over billeder af hende som nyfødt.

Derfor, er vi begyndt at tale om at få en hund, om et års tid.
Bare sådan en tyk lille en, der gider at nusse, og bliver lykkelig, når man kommer hjem…

Ældstebarnet vil altså stadig hellere have en lillesøster mere, for hun synes det er megaklamt, at hunde slikker sig selv i røven – men de andre er ret hooked, og vi har brugt en del tid på at læse om alle mulige hunderacer.

I søndags havde frk fantastisk sovet hos en veninde, jeg hentede hende i Valby, og vi gik rundt til en byfest der, og nød lidt alenetid.
En lille gammel dame, kom gående forbi os, med en grim lille hund, og da de var forbi, sagde den 7 årige – med tindrende øjne:”åh, så du ikke lige hvor nuttet hun var?”
Jeg mumlede noget om, at det ikke lige var min type hund, men blev rettet:”mor, jeg mente da ikke hunden – jeg mente den gamle dame! Jeg synes bare gamle mennesker kan se SÅ nuttede ud, nogle gange. Sådan med langsomme ben og søde rynker!”

Så nu venter jeg bare på, at hun begynder at plage om anskaffelse af en gammel dame…
Måske kan vi kombinere alles ønsker, og få en hund, der lignede en gammel baby?

(Visited 209 times, 1 visits today)

38 thoughts on “Om hunde og gamle damer

  • Franske bulldogs er så søde, men ja; de har helbredsproblemer, som du skriver. Nogle dyrlæger siger at de fejler alt en hund kan fejle. Så hvis du er glad for din dyrlæge er det en god hund at anskaffe. Jack Russells er så fulde af energi at jeg ikke synes det er en god hund til en familie, som i forvejen har nok at se til. Selv har jeg to cairns (og en søn på knap 2 år). De fungerer rigtig godt sammen, men hundene var her før ham og han har lært at respektere at de ikke hele tiden gider blive klappet. Og så er de jo ikke rynkede som en gammel dame ;o) Til gengæld har de en masse pels og “ser gamle ud” allerede som hvalpe iflg min kæreste. Lån en bog om hunderacer, kig på dem I kan lide og tag kontakt til nogle opdrættere så I kan få nogle råd om hvilken race der passer jer.
   Som udgangspunkt synes jeg man skal tænke sig om før man anskaffer sig en af de brachycephale (fladnæsede og rynkede) racer, da de kan have store problemer med vejrtrækningen, samt at hudfolderne kan være årsag til hudinfektioner etc.
   Held og lykke med anskaffelsen af hund!
   //B

 1. Min mor og hendes mand har en cocker spaniel, og det er fandeme en dejlig hund! God størrelse, dejlig pels, ingen unødvendig gøen, nem at opdrage, opmærksom og meget kontaktsøgende. Deres elsker i hvert fald at ligge på skødet og bliver ih-åh så glad, når man kommer hjem, selvom man kun har været væk 10 minutter. Men der er jo så mange søde hunderacer derude, men den er i hvert fald værd at overveje, synes jeg 🙂

 2. Haha! Jamen gamle damer KAN da godt være nuttede! 😉
  Vi har selv (bl.a.) en Fransk Bulldog, og jeg siger dig; det er den bedste familiehund. Den er så sød og kontaktsøgende hele tiden, og den gør alt hvad den kan, for at please sin ejer. Hvis den får skæld ud, så kan man nærmest se, at den bliver helt slået ud og ked af det 😉 Men man skal være forberedt på, at hvis man får sig en Fransk Bulldog, så er det ligesom at have en skygge rendende efter sig hele tiden, fordi den er helst der, hvor du/dens ejer befinder sig.

  • De er klart også min favorit, men så læste jeg at de havde dårligt helbred, luftvejsproblemer, og ikke kan føde naturligt?

 3. Vi har en lille fransk bulldog blanding (75 % fransk bulldog og 25 % cairn terrier). Han er skøn! Langt de fleste af hans karaktertræk er fransk bulldog. En lille hyggetrold der bliver jublende lykkelig når man kommer hjem (om man har været væk 5 minutter eller 5 timer gør ingen forskel – velkomstkomiteen er klar uanset). Utrolig lærenem og så kræver han ikke vanvittigt meget motion – passer godt ind i en travl hverdag.
  Af samme grund vil jeg IKKE råde jer til at købe en jack russel, med 4 børn kan jeg forestille mig at tiden til tider er knap og sådan en skal altså stimuleres ellers bliver den skør. Mine svigerforældre har en og den får overhovedet ikke nok motion, og det er altså synd..

   • Selv tak.
    Et lille ekstra råd jeg kom i tanke om:
    Som nogle af de andre skriver så er det rigtig vigtigt at kigge på hvor de kommer fra; når de er 4-8 uger er de aller lettest at påvirke. Bor de i en fx i en stald får de meget få input og kan have svært ved at vænne sig til at bo inde, med støvsugere, små børn der leger hele tiden mm. Jeg vil anbefale jer at købe en hund ved nogle der har noget stueopdræt; på den måde har den lært de fleste huslyde og kende og er oftest bedre forberedt. Vores hvalp er vokset op i et køkken og den er (næsten) ligeglad med støvsugeren, blenederen og hvad vi ellers skramler rundt med. Den har også været vant til deres 3årige søn og er nu fantastisk til at omgå små børn. Man sparer altså en del krudt på at vænne den til den slags hverdagsting.

    Og som de andre siger, blandingshunde er fantastiske. Bare vær sikker på temperamentet hos de to går nogenlunde i spænd. Ellers kan det blive noget farligt noget.
    Som et sidste punkt vil jeg sige at man altså godt kan holde hund for 500 kr/mdr – det gør vi og vi sparer altså ikke på foderkvaliteten mm. Nogle måneder er naturligvis lidt dyrere i starten hvor de vokser ud af seler og halsbånd og måske skal have en større kurv. Men det udligner sig senere:)

    • Og tusind tak igen!!!
     Dejligt at kunne spørge erfarne
     Mennesker til råds!


     Er der nogen der ved noget om
     Boston terriere? De ser også søde ud, og har hørt de er dovne – har de ok helbred og temperament?

 4. Vi har en dværgpuddel og han er ualmindelig dejlig. Kælen og utrolig putte-glad, men samtidig en værre spilopmager, der elsker sit legetøj. Desuden fælder han ikke, hvilket er et kæmpe plus! (Til gengæld skal han klippes ca. 3 gange om året). Hans pels er vidunderlig blød, men han ligner godt nok mere en tøjbamse end en gammel baby..

 5. Prøv at kigge efter löwchen hunde. De er fantastiske familiehunde. De billeder du finder er nok nogle hvor de er klippede på en sær måde til shows, men dem jeg kender er bare klippet korthårede ligesom terriere. De fælder ikke, og de er gode for allergikere fordi de ikke har underpels. De er nogle meget søde hunde, blide og sjove. 🙂

  • Godt at vide, alt det der med fældning lyder godt – men tror ikke jeg får manden med på en hund med det udseende, han er den mest kræsne…

 6. Hvis i vil have en doven, ikke røvslikkende, minder om en gammel dame i tempo og rynker, vil jeg anbefale en engelsk bulldog. De er utroligt gode familiehunde, sover ca 23 timer i døgnet, har en engels tålmodighed med børn, kræver ikke den vilde træning( da de skal overtales tilst makke ret), og har fantatiske personligheder. Har selv en engelsk og en fransk, pga ovennævnte. Du spørger bare hvis du vil vide mere.
  Vh Tina

   • Vores fransk er uden tavle, og han har svær allergi, men ingen racetypiske problemer ud over det. Den engelske er ren, og der er intet med ham. Ja, han snorker når han sover( det gør gamle damer nu også), men ellers kan man ikke høre ham trække vejret i de daglige gøremål. Intet allergi, intet hoftebøvl, gør hans næsefold ren hver anden dag med en vådserviet, så den døjer han heller ikke med. Men han kan ikke holde til at gå lange ture hver dag, det er racen ikke bygget til ( win-win).
    Vh Tina

 7. Haha, hvor er I hyggelige!
  Jeg ville anbefale en Coton De Tulear 😉
  Men med de raser du har nævnt, lyder det ikke lige som jeres hunde-smag. Men de er fandme for dejlige!

  • Tak for råd – de lyder søde, men det var ikke lige den type vi tænkte på. Ninjaman er helt imod pjuskede hunde…

 8. Jeg er vokset op med Jack Russell terrier. Og jeg si’r dig bare… de er fuldstændig tossede. Eller, de er såmænd meget søde, men jeg har gennem hele min barndom ikke fået en hel nats sammenhængende søvn, fordi de gør så sindssygt meget. Hvorfor mine forældre har valgt at anskaffe sig fire eksemplarer i træk, har jeg aldrig helt fattet. De er jo inkarnerede jagthunde, som skal stimuleres vildt meget.
  Min venindes familie havde Bullterrier… og de var ret ustabile. Tror tilgengæld at en fransk bulldog er en dejlig familiehund 🙂

 9. Hvad med at få en lidt mere mobil gammel dame til at hjælpe i huset? Det ville jeg klart foretrække fremfor en hund. Jo, en hund er nuttet og blød og dejlig, og synes du er skøn, når du kommer hjem,men den er også en slags evig baby, der aldrig blir renlig og ikke fatter en krone – og kan altså leve i mange år!

 10. Endelig ikke en Jack russel, de kræver virkelig meget! Og de bliver nemt sære, og begge pelstyper fælde utroligt meget..
  Mine forældres gamle hund angreb ale andre hunde hunde, fordi den troede den var enmkæmpe hund, den jagtede bilermog cykler og knallerter og hoppede gerne ned fra altan på første for at gøre det. Den slikkede gulvet hver gang der var gæster..
  Den de har nu er knap så sær, men egenrådig og hopper i mosen og løber ind til naboen hver gang der er gæster fordi den ikke får nok opmærksomhed..
  Den har virkelig gener til at blive stresset og sære så ikke godt med små børn, og kræver meget motion og stimulation..
  Held og lykke..

  • Sikke mange der fraråder Jack russel – godt at vide, tror ikke det er den vi skal have så! Tak for råd!

 11. Her i huset har vi også lige fået hund i stedet for baby! Vi har “kun” et barn (dreng på knap tre år), og ville gerne have flere, men jeg er på vej ud af en depression, med medicin, så vi venter lidt med at prøve at blive gravid. Det med hund var ikke nogen ny tanke, vi har begge haft hund som barn, og ville gerne have et eksemplar i vores egen husstand – både for vores egen skyld, men også for at vores søn kunne få glæden ved at vokse op med en hund. Så pausen fra babyprojektet var en god anledning til at anskaffe kræet.
  Drengens begejstring var godt nok til at overse i begyndelsen – pludselig har man ikke mors og fars udelte opmærksomhed (hvilket nok er meget sundt!) og når man er en dreng kan man pludselig ikke løbe rundt i bar numse, uden at “regnormen” bliver hapset efter, av! I det hele taget er bideriet lidt en udfordring, både fordi hvalpeleg hurtigt kommer til at gøre ondt på os mennesker og fordi det er svært at have sine ting i fred; de der hvalpetænder klør, og hunden har SÅ svært ved ikke at bruge dem! Lidt en udfordring når drengen smider sit legetøj alle steder.
  Vi havde mange overvejelser om hvilken race der ville passe os, og valget faldt på en Petit Basset Griffon Vendeen. Hun er en rigtig dejlig hund – kræver dog en del beskæftigelse, ellers bliver hun vildt irriterende. Jeg var på forhånd indstillet på at gå tur morgen og aften, men det kom bag på mig at hun skal aktiveres så meget – snuse efter spor, lydighedsøvelser, forskellige lege, socialisering med andre hunde.. Det er hyggeligt, men tager alt sammen tid. Så bortset fra at jeg synes at det er en virkelig skøn race (elsker børn, gøer næsten aldrig, fælder ikke og er kær og morsom at se på), så er jeg meget enig med de øvrige kommentarer om at I skal gå efter en ”doven” hund.
  Og så er der lige det med pengene.. Der kommer bare hurtigt mange udgifter til sådan et kræ: Køb af hvalp (og i vores tilfælde, transport til opdrætteren, som boede langt fra os), hundekurv, tæpper, halsbånd, navneskilt, gåsele, liner, madskåle, børste, flåttang, negletang, legetøj), foder, godbidder, gnavepinde, vaccinationer, ansvarsforsikring. Alt sammen småting der løber op. Så kommer alt det som ikke er så obligatorisk: Hundebur til bilen, hundepas inkl. rabiesvaccination (vi havde hunden med på ferie til Tyskland), loppe-/flåtkur, hundetræning, sygeforsikring. Sidstnævnte synes jeg er en god idé, særligt når man ikke har en formue på bankbogen, så man ikke bliver nødt til at aflive en hund der har slugt en sok, fordi man ikke har råd til operationen på 15.000 kr (det med sokken er desværre ikke et tænkt eksempel, det var min svigerfars hund – den blev heldigvis opereret og har det godt). Jeg har regnet ud at vi nu har brugt omkring 18.000 kr (første halve år med hunden), og kommer nok til at bruge 11-12.000 kr årligt på den. Det kan selvfølgelig gøres billigere (alt efter foder, forsikringer osv.), men helt gratis er det ikke at have hund.
  MEN når alt dette er sagt; jeg er superglad for vores nye firbenede familiemedlem, og jeg fortryder på ingen måde at vi fik hende. I øvrigt tror jeg også at sådan en glad ven nærmest er en slags terapi for os med lidt for lidt selvværd og lidt for meget tankemylder!
  Mange hilsener fra Charlotte og ”skinke-raketten” (Hunden. Som ellers også hedder Ludo)

  • Tusind tak for din lange, kloge og informative kommentar – kan virkeligt bruge den til noget!
   Wow – vidste ikke det var så dyrt… Det har vi faktisk slet ikke råd til… Troede det kostede måske 500 ekstra pr måned, og det vil vi have råd til fra næste år, når den mindste skal i børnehave(det er en del billigere end vuggestuen).

   • Hmm, det lyder til at Charlottes hund er en racehund med stamtavle som har kostet omkring de 10-15.000 kr, hvis jeg ikke tager meget fejl?
    Der er ingen der siger at man SKAL købe en hund med stamtavle, men man skal heller ikke gå ud og købe en racehund der koster 2.000 kr., for hvis det er for godt til at være sandt, såååh… Har alt for tit set annoncer på Gul & Gratis med racehunde som normalt koster 10-15.000, sat til omkring 2-3000 kr. og man ved bare at de stammer fra de der “puppy mills”. Forfærdeligt:(
    Hvis man gerne vil have en hund uden stamtavle skal man bare undersøge alle opdrætterne grundigt (tit er det stueopdræt), og se hvordan hundene har det. Kender f.eks en fra min folkeskole som har to mops derhjemme som lige har fået hvalpe. Disse hvalpe koster kun 6.000 kr. uden stamtavle men kommer med alle vaccinationer og sundhedsbog – og jeg ved at de kommer fra et rigtig kærligt og godt hjem. Så det er også en mulighed:) Jeg har selv valgt at gå efter en krydsning mellem to hunderacer jeg godt kan lide da hunden bliver væsentlig billigere og i det fleste tilfælde slipper man får de arvelige sygdomme som de racerene hunde kæmper med:) Win/win! (Jeg skal have et kryds mellem en Shih Tzu og en mini/dværgpuddel = sød og pjusket men med minimal fældning). Jeg er i øvrigt også enig med alle de andre hvad der angår Jack Russel. Jesus, de har krudt i røven! Generelt undgå hunderacer som er jagt/vagt/arbejds/brugshunde. De skal aktiveres noget så forfærdeligt, men bliver de aktiveret korrekt er de nogle dejlige basser:) Håber at I finder den perfekte race for jeres familie!:)

 12. Helt enig med Madeleine! Vores er med stamtavle, og kostede 9.000 kr. 500 kr. om måneden er nok ikke helt urealistisk, med billigt foder, og evt. købe noget af det dyre udstyr brugt.. Jeg ville egentlig bare sige at helt gratis er en hund ikke, og så slå et slag for en sygeforsikring! Glæder mig til at følge hunde-eventyret, når I når så langt!

 13. Jeg slår et slag for blandingshunde. De fleste har ikke de sygdomme der kan følge med racerene hunde og så er de bare så kloge. Jeg har selv en blading af Jack Russel og Dansk/Svensk Gårdhund.
  Hun er klog og mild og noget så frygtelig kælen. Jeg har hende med i butikken hver dag og hun elsker det…og det gør mine kunder også. De nusser hende og har små godbidder med til hende. Når vi kommer hjem ligger hun i sin kurv og kommer hen når hun trænger til at blive nusset. Jeg kan kun sige at I skal tage ud og kigge på nogle forskellige og se hvad der passer ind i jeres familie.
  I vil vælge med hjertet for det vil smelte med det samme når I ser det lille ny medlem af jeres skønne familie.

 14. Hej. Jeg har selv Molly, hun er en Cavalier King Charles spaniel. Hun er simpelthen den dejligste hund. Racen er en super familiehund og er meget forsigtig omkring børn og rolig i al almindelighed. Racen kræver ikke de vilde gåtur. Jeg går selv tur med Molly 2 gange om dagen men hun elsker også lange gåture. Hun kan også godt lide at svømme i havet. Racen er meget lærenem og kræver en mild opdragelses metode. De kræver en børste tur af og til og deres øre knudrer så de skal klippes af, men det er nemt og hurtigt og kan sagtens ordnes imens man putter i sofaen. Vi har trænet Molly til kun at komme i møbler når vi invitere hende op til os. Jeg gik selv til hvalpetræning med Molly da jeg var 11 år gammel og vi var de bedste på holdet. Da Molly blev et år gammel gik vi til Agility sammen http://www.youtube.com/watch?v=q9X0txbgULI her kan du se hvad agility er 🙂 På den måde kan hunden både være til hygge men også til sport. Den fælder en del, men den fælde i klatter da det er filteret hår der falder af. Racen er meget glad for sin ejer. Molly følger med mig overalt. Cavalier er en lille race og kan derfor nemt tages med når man besøger folk. Molly skal bare have hendes kurv med og så mærker man slet ikke at hun er med. Skriv endelig hvis du vil vide mere 🙂

 15. Jeg anbefaler en dansk-svensk gårdhund . Korthåret, mindre hund, sød, rolig indendørs, livlig udendørs, intelligent, kælen, nysgerrig, legesyg. Kan være alene hjemme (og sover) 8 timer. Nem at opdrage, perfekt til børn. Vi har Oscar på 13 år. Han har aldrig været syg, og ligner stadig en ung hund.

  • Tak for anbefaling! De er også søde, men vi købte en Boston terrier for ti måneder siden, og er rigtigt glade for ham

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *