Om at have en indre alfabet-autist

Min far ejede en kæde af pladeforretninger da jeg var barn, og min mormor var bibliotekar, og jeg har været så meget med dem begge på arbejde, at det ligger totalt indgroet hos mig at ting SKAL stå alfabetisk – eller som minimum: efter kategori.
Jeg er vildt sjusket på næsten alle andre områder, men mine bøger(og cd’er) står snorlige og alfabetisk, altid!
Ninjaman har altid syntes mine bøger så rodede ud – så de har været forvist til soverum eller kælder. Men der har de i det mindste stået i orden, efter mit hoved!
Nu har vi brugt en weekend på at rykke rundt på møblerne i vores lille hus, for at give plads til at vi kunne sove i samme rum som alle vores piger igen – vi får simpelhen for lidt nattesøvn, når vi skal rende ovenpå og give vand, følge i seng, trøste ved mareridt og diskutere hvorfor vi helst ikke ville sove i køjesengen hos dem!
Så nu sover vi sammen igen – og det er faktisk hyggeligt, og vi har sovet godt alle 6.
Men… For at vi kunne få plads til to ekstra senge i vores lille soveværelse, skulle alle bøgerne ud derinde fra…
Og ninjaman insisterede på at jeg satte dem i farveorden, som han havde set nogen gøre i et dameblad engang. Argh!!! Mine argumenter om alfabet og kategorier var han ikke lydhør over for – jeg kunne vælge mellem at give dem
væk, stille dem i kasser i kælder, eller
farveordne dem, for ellers kunne han ikke holde ud at de skulle stå i vores stue – der heller ikke er stor.
Så jeg farveordnede, mens min indre alfabet-autist løb i cirkler og råbte :”ARGH, alfabetalfabetalfabetalfabet!!”
Og her bagefter må jeg indrømme
at det faktisk er ret pænt… Det giver mig stadig lyst til at skrige lidt over
manglen på system – men det er pænt.
Er det ikke?

(Visited 199 times, 1 visits today)

26 thoughts on “Om at have en indre alfabet-autist

 1. Det er nysseligt. Er for nylig selv gået over til farvekoordination frem for alfabet. Det var et stort skridt.CD'erne (ja, jeg har stadig cd'er) står dog alfabetisk. Lidt næring skal neuroserne jo have.

 2. Åh din stakkel…Du kunne indgå alliance med min mand, som ligesom du og fru forstad, synes bedst om alfabetet…På vores bibliotek m man have kaffe med, så kunne der gå tid med at sidde der og nyde koffein og alfabet-orden. Men du må da være bare lidt stolt over at manden din har lagt mærke til noget flot i et dameblad:-)Og jeg synes det ser vildt godt ud!PS: hvis i har højt til loftet, er en hems en god løsning på pladsmangel… Vi bor 3 (4 til Juni) i meget lille 3-værelses lejlighed.. Og vi har bestemt tænkt os at blive… Med eller uden ( det er jo løgn) MED farveorden!

 3. Det ser rigtig fint og boligbladsoverskudsagtigt ud, men også min indre alfabetautist sidder og råber og fægter vildt med armene! HVODDEN kan du så FINDE bøgerne i det farveharmoniske rod???Forestil dig, at de på biblioteket gjorde det samme?Dejligt, at I har sovet godt 🙂

 4. Ja cd'er SKAL altså stadig stå alfabetisk, der giver jeg mig ikke!God ide med hems – der er desværre bare ikke vægplads nok til en, for alle rum er små, medDøre og vinduer i vejen…Men det her nye fungerer altså ret godt!Nu skal jeg så hiveMin ægte autist frem, og få ham til at memorere hvor bøgeneStåog hvilke farver de har…. Slut med at se tv: jeg skal se på bogrygge nogle dage!

 5. Meget pænt! Vi har samme system i vores stue, da vi også har et bjerg bøger. Den eneste hage ved systemet er, når man ikke kan huske hvilken farve en bestemt bog har…. så skal man faktisk gennemgå hele reolen for at finde den. Lidt upraktisk, men altså man må jo lide for boligskønheden…. 😉 Bedste hilsner Katja

 6. Hovsa..hvade ikke lige sit din egen kommentar ovenover. Ja, så har du jo så også opdaget det lidt upraktiske ved løsningen 😀

 7. Jo, det er smadder pænt. 🙂 Jeg satte engang mine CD'er i farveorden, fordi de ellers så så rodede ud. Og jeg kunne sagtens finde rundt i dem (men dengang havde jeg selvfølgelig også kun en brøkdel af de cd'er jeg har nu.

 8. Aii, men jeg ER faktisk bibliotekar, sådan en rigtig en der arbejder på et bibliotek! Og jeg får mareridt af at se det billede 😉 Man kan jo ikke finde noget! Så med mindre bøgerne kun er til pynt (hvilket de nok er 99 procent af tiden ;-)), så går det altså ikke! Løftede pegefingre herfra 😉

 9. Ahh jeg er også totalt autist på bog området. Har virkelig mange bøger og synes egentligt det ser fint ud når de står efter farver og overvejer det selv. Mine står efter højde fordi jeg godt kan lide det er ret sådan ens i reolen og det klarer farveorden jo ikke. De er inddelt efter højde i følgende kategorier: Engelske høje, engelske lave, danske høje, danske lave, design-, kunst-, og andre kreativebøger samlet, undtagelser fra uk vs danske er hvis det er en forfatter serie, så må de til nøds godt stå lidt højde blandet. Men indenfor højde kategorierne står de alfabetisk..Jeg synes egentligt ikke det er et problem at finde bestemte bøger i dette system. Jeg ved jo selv hvad jeg ejer og om de er danske vs engelske vs design..Nu er jeg dog lige flyttet og jeg har ikke længere mine sædvanelige reoler – så nu er jeg ude i at stable bøgerne langs væggen.. det kunne jeg så godt finde på at farveordne, fordi jeg ikke længere kommer til at have samme adgang til dem som før. Så må de bøger jeg bruger mest ligge for sig et sted.og undskyld denne roman af en kommentar 🙂

 10. pernilles: det er faktisk efter lige præcis samme system som dig, mine bøger plejede at stå. det gav mening – for mig.nu giver de kun mening for en fra bobedre…og min autist hader det.ully: jeg bruger mine bøger jævnligt. elsker at låne dem ud fx, og høre andres mening. eller genlæser gode passager i en kendt bog. eller slår noget op. eller bruger en opskrift. det er sgu irriterende med pæn farveordning…men han giver sig nok ikke.halkjær: cder i farveorden, tsk, tsk… DET kan man altså ikke…

 11. det er også en god inddeling:) ville hade at fx mine Harry Potter bøger eller min Jodi Picoult samling ikke stod samlet, bare fordi de har forskellige 'ryg' farver.. Åh den indre autist har meget magt 😉

 12. Hahahahahahahaha bøger i FARVEorden!! Den har jeg alligevl ikke hørt før… Måske fordi jeg ikke læser BoBedre. Superheltemor, du må simpelthen igang med at lave et alfabetisk krydsregister over dine bøger, MED rygfarvekode!; så har du i det mindste en ærlig chance for at finde dine elskede bøger i farvehelvedet….

 13. Min indre sprogautist (og den ydre, for den sags skyld) river sig også i håret. Det er SÅ pænt, men man kan jo INTET finde.Måske du kan fotografere reolerne og lave en eller anden form for Excel-liste over placering og titel. Eller, arj. Jeg ved det ikke. Er dårlig til Excel. Men ville slet heller ikke kunne finde ud af at have mine bøger stående i farveorden 🙂

 14. Ih, hvor ville jeg være ked af at skulle sætte mine bøger sådan. Både pga. det nævnte besvær med at finde noget, men mest af alt fordi jeg elsker synet af min bogreol. Alle ryggene der står der og er forskellige og hver især gemmer på dejlige ord. Jeg havde lagt mærke til et par steder, at det var bliver "in" at farveopdele, men for mig signalerer det mere stringent boligindretningsstil end kærlighed til bøger.Men når alternativet er (oh gru) at begrave de stakkels bøger i grumme kasser i kælderen, så må farvesýstemet klart være at foretrække.

 15. Hej Christina. Tak!Har lige set lidt på din blog også , ny yndlings – du skriver godt, og så endda også om bøger!Reolen hedder bestå, og er fra IKEA. Jeg har fire høje, med en lav ovenpå hver.Man kan få alt muligt til dem – forskellige låger og hylder. Og det er billigt!Tillykke med huset!

 16. Damn… Altså, jeg ved godt, at det nærmer sig noget psykotisk, men mine bøger, cd'er og film står alfabetisk. Okay okay, selv mine krydderier er faktisk alfabetisk ordnet! (Jeg har også tvangsordnet min mors bøger og film, men hun har vist ikke opdaget det.)Hvordan kan du leve med den der farveorden?? Er det noget, man vænner sig til efterhånden?Nå ja, og selvfølgelig tak for dejlig blog. Jeg interesserer mig ikke et hak for børn – udover dine. 🙂

 17. Ja, jeg ved det godt. Det er lidt sært. Alfabetisk er bare så rart… :)Ihh, tak altså! 🙂 Jeg har faktisk lige været til fest på samme kollegium og overvejer en part to, selvom det oprindeligt ikke var meningen. Men hvis nogen gider læse det, gider jeg i hvert fald godt at skrive det!

 18. Åh, hvor priser jeg mig lykkelig for at både min mand og jeg ville være mere tilbøjelig til at forære hinanden væk end til at skulle følge sådan et LATTERLIGT system!
  Ja, det er smukt (VIRKELIG smukt!), men det holder jo ingen steder at have samme forfatter spredt over flere farver!!

 19. Pingback: Om bogstøtter | Superheltemors bekendelser

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *